NOWY WYMIAR KAPUSTY WIGILIJNEJ
weganon 9 grudnia 2017

DSC_0008

Każdy dom ma swój przepis na kapustę wigilijną. Często owiany tajemnicą i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z grzybami, olejem lnianym lub rzepakowym, jałowcem, zielem angielskim, czasem z dodatkiem bylicy piołun. Ma piękną brunatną barwę i smakuje wybornie. Serwowana samodzielnie lub do pierogów, krokietów, łazanek czy kulebiaków.

Każdego roku trochę eksperymentuję ze składami. Zawsze pozostawiam bazę i zmieniam dodatki. Nie lubię nudy w kuchni. Po nowemu nie znaczy niesmacznie. Otrzymujemy nowy wymiar potrawy wigilijnej.

Ta jest z dodatkiem suszonych owoców, świeżych i suszonych grzybów leśnych i przecierem pomidorowym. Do tego zioła. Skład może zaskakiwać, ale uwierzcie, że warto czasem dodać absurdalnego składnika by otrzymać coś nowego, smacznego i zaskakującego.

Część z Was będzie mogła spróbować tej kapusty. Pojawi się jutro w towarzystwie łazanek. Zaserwuję na moim świątecznym pokazie kulinarnym, który organizuje Stowarzyszenie Empatia. Serdecznie Was zapraszam. Będzie bardzo świątecznie. I ilość składników jest tak dużą, bo całość jutro pojawi się na pokazie :)

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 3 kg kapusty kiszonej
– 2 garście grzybów suszonych
– około 1 kg dowolnych grzybów leśnych (użyłem mrożonych), lub pieczarek
– 2 garście suszonych owoców (mieszanka jabłek, gruszek, śliwek i daktyli)
– 750 ml przecieru pomidorowego
– 4 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 3 ziarna jałowca
– łyżeczka gorczycy
– łyżeczka kolendry
– łyżeczka kminku
– łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

WYKONANIE:

– grzyby suszone zalać 2 szklankami ciepłej wody i odstawić na godzinę
– do garnka włożyć wszystkie składniki oraz namoczone grzyby. Wodę zostawić. Będzie do podlewania kapusty
– całość gotować a małym ogniu, często mieszać przez 3 dni po 2 godziny. Po każdym dniu odstawiać w chodne miejsce (np. balkon)
– idealna do pierogów, kulebiaków, pasztecików, krokietów, łazanek lub jako samodzielne danie

DSC_0014

DSC_0012

5 Komentarze

  1. Kapusta wyszła przepyszna. Idealny zamiennik dla wegetarian. Dodałam mrożone kurki, bo innych mrożonych nie miałam, za to suszonych nie żałowałam :) mąż zachwycony :)

  2. Super alternatywa dla tradycyjnego bigosu! Uwielbiam Twoje przepisy, ten też na pewno wypróbuję :) Mam nadzieję, że domownicy dadzą się przekonać na wegeakcent w święta 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *