Bób to nie tylko pasty, gotowany w wodzie czy pieczony. Jego struktura idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kotlety. W towarzystwie dużej ilości koperku, dymki, oregano i tymianku. Piękny zielony kolor i aromatyczny smak.
Inne składniki to zielona soczewica i kuskus, który nadaje spoistości. Zamiast niego można dodać kaszy jaglanej. Idealne w pieczonej formie. Z dodatkiem majonezowego sosu z miętą i awokado.
Z masy można formować również burgery i po upieczeniu grillować. Można też nadziewać pierogi lub robić krokiety.
SKŁADNIKI:
– ½ kg bobu
– szklanka zielonej soczewicy
– ¾ szklanki kuskusu
– szklanka pestek słonecznika
– 1 spora dymka (bez cebulki)
– 1 starty ząbek czosnku
– pęczek koperku
– łyżka oregano
– łyżka majeranku
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– bób ugotować w wodzie przez 10 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Zmielić razem ze skórkami i dymką
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i zmielić
– słonecznik zmielić prawię na mąkę
– kuskus zlać ¾ szklanką wrzątku, przykryć miskę talerzem i odstawić na 10 minut
– koper drobno pokroić
– wszystkie składniki połączyć w misce, wyrobić dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę odstawić na pół godziny w chłodne miejsce
– formować kotlety, kłaść na papier do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach
Najlepsza będzie jaglana
Czy można pominąć kuskus? (nie jem pszenicy) ewentualnie jaka inną kaszą najlepiej go zastąpić? Pozdrawiam
Ile kalorii ma taki kotlecik ?
jasne, że wyjdą
Czy konieczny jest dodatek soczewicy? Czy kotlety z samego bobu i kuskusu wyjdą?
Cieszę się, że smakują. Ja właśnie je lubię za ten aromat. dziękuję i pozdrawiam
Robiłam już dwa razy i są przepyszne! Niesamowicie aromatyczne i idealne do podania zarówno tradycyjnie (np. z ziemniaczkami) jak i w formie burgera. Dzięki za zawsze świetne przepisy
tak, tylko proponuje je najpierw obtoczyć w panierce
Czy zamiast piec kotlety można je usmażyć na patelni w oleju kokosowym ?
1 szklanka majonezu sojowego zmiksowana z 1 miękkim awokado, 5 listkami mięty i do tego sok z cytryny do smaku
A może przepis na sos majonezowy z miętą i awokado…
moich wyszło 15 sztuk
Super przepis. Ile wychodzi kotleciki z tej ilości składników ?
Polecam. Nie ma dużo przy nich pracy a idealnie smakują
Kotlety wyglądają bardzo smacznie. Nie jadłam jeszcze bobu w takiej postaci, a przepis wydaj się prosty, więc z pewnością skorzystam. Pozdrawiam.
Słonecznik działa jako zagęszczacz. Zamiast niego można dodać bułki tartej. Oprócz zielonej soczewicy do tego typu kotletów nadaje się również brązowa. Czerwona jest jest lepsza do zup i sosów
Witaj! Kotlety wyglądają niesamowicie apetycznie! Nie jestem weganką, jednak takie obiady często goszczę u mnie na stole. Napisz proszę czym mogę zastąpić słonecznik? Niestety, nie mogę go jeść, a często jest składnikiem Twoich kotletów. Zastanawiam się też, czy zieloną soczewicę można zastąpić np. czerwoną lub brązową? Czy w takich przepisach ma znaczenie rodzaj soczewicy, np. czarną używa się do innych przepisów niż żółtą? Pozdrawiam!