JAGLANE MIELONE Z SOCZEWICĄ I PESTO
weganon 29 września 2016

dsc_0074

Obowiązkowy zestaw obiadowy weganina to: puree z ziemniaków, kalafiora i antonówki, pyszna surówka i mielone. Te ostatnie powstają z tego, co jest pod ręką. Nigdy nie są identyczne, bo i po co. Trzeba testować nowe połączenia składników i smaków.

Są dwie ważne kwestie w mielonych. Odpowiednia konsystencja i wyrazisty smak. Nie ma nic gorszego niż rozwalające się kotlety o smaku ścierki :)

Kleistość nadaje kasza jaglana oraz soczewica. Kształt uzyskujemy dzięki bułce tartej, płatkom owsianym czy zmielonemu słonecznikowi. Smak uzyskujemy dzięki przyprawom lub innym aromatycznym składnikom.

Ostatnio przetestowałem dodatek wyrazistego w smaku pesto. Wykonałem je z jarmużu, natki pietruszki i słonecznika. Uwielbiam tą pastę i przeważnie ląduje na kanapkach niż z makaronem. Zdecydowanie pasuje do tych mielonych. Do kompletu dodałem również suszonych pomidorów. Jak poprzednio tak i teraz wybrałem formę pieczoną. Smażone niezbyt mi odpowiadają :)

dsc_0068

SKŁADNIKI:

Na pesto:
– ½ szklanki pestek słonecznika

– 2 garście liści jarmużu
– 1 pęczek natki pietruszki
– sok z połowy cytryny
– 1 ząbek czosnku
– sól do smaku
– 100 ml oliwy

Na kotlety:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

– ½ szklanki zielonej soczewicy
– 1 słoik ok. 300 g suszonych pomidorów w oleju
– 2 szklanki pestek słonecznika

WYKONANIE:

Pesto:
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować na pastę i doprawić do smaku solą

dsc_0029

Kotlety:
– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać 2 szklanki wody. Gotować 15 minut na bardzo małym ogniu i pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia

– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić wystudzić i zmielić
– pestki słonecznika zmielić np. malakserem prawie na mąkę
– pomidory odcedzić z oleju i drobno pokroić
– wszystkie składniki połączyć w misce. Dodać pesto i wyrobić. Gdyby masa była zbyt luźna to dodać więcej słonecznika. Doprawić solą i odstawić do lodówki na 30 minut
– kotlety formować wilgotnymi dłońmi, układać na papierze do pieczenia
– piec 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca odstawić na chwilę by były bardziej stałe

dsc_0075

dsc_0087

10 Komentarze

  1. Cieszę się, że smakowały. Podzielam zdanie córki. Z wszystkich jakie do tej pory robiłem, te smakują mi najbardziej :)

  2. Zrobiłam je i moja córka powiedziała, że to najlepsze kotlety wegańskie jakie kiedykolwiek jadła, włącznie z tymi które jadła w knajpach wegańskich:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *