PEŁNOZIARNISTE CIASTKA JAGLANE Z MUSEM MALINOWYM
weganon 30 września 2016

dsc_0046

Uwielbiam wieczorem zasiąść w kuchni i zrobić coś dobrego na kolejny dzień. Zwłaszcza na drugie śniadanie. Oczywiście na słodko, ale w zdrowej wersji. Nie musi to być owsianka, sałatka owocowa czy skomplikowane batony. Wystarczą pełnoziarniste ciacha :)

Pierwsze przymrozki spowodowały, że ze straganów znikają już letnie owoce. Ostatni raz można jeszcze zgarnąć maliny z lady. Zawsze zostają te zamrożone lub owoce jesienne. Te ciastka mają to do siebie, że każdy owoc do nich pasuje. Oprócz smaku jest spaja wszystkie składniki. Podobnie działa kasza jaglana.

Do ciastek użyłem pełnoziarnistej męki pszennej typ 1500. Idealnie do nich pasuje. Nadaje wypiekowi niepowtarzalnego smaku.

Takie śniadania to ja lubię szczególnie z dodatkiem ciepłego mleka roślinnego :)

dsc_0032

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka malin
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki dowolnego oleju
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej typ od 1300 do 1800
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3 łyżki kakao
– różności do posypania wierzchu (słonecznik, orzechy, rodzynki) lub czekolada do polania

WYKONANIE:

– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać 2 szklanki wody. Gotować 15 minut na bardzo małym ogniu i pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia
– do miski włożyć kaszę, mleko, cukier, olej i maliny. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe. Dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść masę (idealna do tego celu jest łyżka do lodów), kłaść 2 łyżki. Rozpłaszczyć na grubość ok. 0,5 cm i posypać różnościami
– piec 30 minut w 180 stopniach

dsc_0044

dsc_0066

dsc_0042

dsc_0057

26 Komentarze

  1. Czy piekarnik nastawiamy z termoobiegiem i czy maliny rozmrazsmy najpierw i dodajemy czy ja można dodac zamrożone,Jesli chodzi o syrop klonowy dodskemy tyle samo co cukru?

  2. wyszły pycha! troszkę zmodyfikowałam przepis (nie miałam malin, więc dodałam mus z jabłek, zamiast cukru- syrop klonowy i dodałam mąkę owsianą) PO PROSTU PYCHA!!! 😀
    świetny przepis, dzięki :)

  3. są miękkie i z czasem zaczynają twardnieć. Po tygodniu najlepsze są moczone w kawie lub herbacie :)

  4. czy ciasteczka są kruche po upieczeniu, czy raczej miękkie i nie nadają się do dłuższego przechowywania?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *