ZIELONA BABA DROŻDŻOWA
weganon 8 kwietnia 2017

DSC_0013

Niedawno była baba dyniowa z bakaliami a dziś inna. Zielona, ale drożdżowa. Nie raz słyszałem, że ciasto drożdżowe bez jaj i masła to nie ciasto. Może nie jest ono wybitnie puszyste, ale daje radę.

Sekretem jest dobre wyrabianie a raczej trwające kilka minut. Kolejna spraw to wyrastanie. Ciepłe i wolne od przeciągów miejsce. Ja zazwyczaj formę zakrywam folią spożywczą a nie ściereczką. I na koniec temperatura pieczenia. 180-190°C, środkowa półka, grzanie góra/dół.

W tym cieście funkcję jajek i nawilżacza pełni awokado. Koniecznie użyjcie odmiany Haas. To te z ciemną skórką. Tylko te nadają się do obróbki termicznej. Zwykłe w temperaturze powyżej 100°C mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Ciasto po wyrobieniu ma konsystencję lepkiej plasteliny. Takie powinno być. Zieleni nadaje również zmiksowana mięta z cytryną i chlorellą. Nie muszę mówić, że najlepsza babka jest w dniu pieczenia. Później staje się lekko czerstwa.

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 2 małe lub 1 duże awokado odmiany Haas (ok. 300 g)
– 20 listków mięty
– 1 torebka drożdży instant 7 lub 8 g (25 g świeżych)
– ½ szklaka oleju (rzepakowego, kokosowego rozpuszczonego)
– ½ szklanka mleka roślinnego
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– sok i skórka z 1 sporej cytryny

WYKONANIE:

– drożdże wymieszać z mąką
– do miski zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wyjąć miąższ awokado ze skórki. Dodać cukier, olej, mięte, chlorelle i mleko. Dokładnie zmiksować na gładko. Przenieść do garnka i lekko podgrzać
– zmiksowane składniki dodawać do suchych po łyżce i wyrabiać (mikser z hakiem lub ręcznie). Po dodaniu wszystkich składników, wyrabiać 5-6 minut
– formę do baby (średnica 25 cm i wysokość ok. 8 cm – moja z kominem), wysmarować tłuszczem i wysypać mąkę. Nadmiar odsypać. Przenieść ciasto (będzie lekko klejące) i za pomocą wilgotnych dłoni rozprowadzić równo po formie
– przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić aż podwoi swoją objętość
– piec w 190°C przez 20 minut (sprawdzić patyczkiem). Po wystudzeniu polukrować 

DSC_0015

DSC_0012

DSC_0008

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *