Określenie mleka roślinne są oczywiście mylące i zastosowano je do celów komercyjnych. Zdążyły się jednak przyjąć w potocznym znaczeniu. Bardziej fachowa nazwa powinna brzmieć napoje roślinne.
Nie ważna jest nazwa a skład i zastosowanie owych płynów. Chętnie po nie sięgają weganie, ale również uczuleni na laktozę lub osoby, którym zapach i smak mleka zwierzęcego zwyczajnie przeszkadza. Każde ma swoje wady i zalety.
Z czego można uzyskać napoje roślinne? Z ziarna zbóż, płatków, orzechów, pestek czy nasion. Zazwyczaj moczy się je w wodzie by spęczniały i lepiej ulegały rozdrobnieniu. Wystarczy blender ręczny, kielichowy lub malakser. Uzyskaną masę wykładamy na gazę lub specjalne siatki do mlek roślinnych. Odcedzamy płyn (to nasze mleko) a pozostały na gazie produkt wykorzystać, jako dodatek do ciastek, batonów, zagęszczania zup czy roślinnych twarożków.
W ten sposób powstają napoje na bazie orzechów czy nasion. Soja lub ryż wymagają obróbki cieplnej by przygotować z nich napój.
Niektóre mają specyficzny smak. Wystarczy wtedy dodatek smakowy (wanilia, sok z cytrusów, sok owocowy) by stały się przyjemne w smaku.
Do czego stosować? Podobnie jak mleka zwierzęce. Naleśniki, placki, owsianki, ciasta i ciastka. Możliwości są praktycznie nieograniczone. W tabeli podane są przykłady, z czego i jak wykonać mleka roślinne.
Moja wersja wykonania to 1 szklanka suchego składnika/5 szklanek zimnej wody do moczenia (wylewamy ją. Wyjątek wiórki kokosowe i mak)/ 4 szklanki zimnej wody do miksowania. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
SKŁADNIK |
CZAS MOCZENIA W WODZIE [h] |
UWAGI |
Migdały |
8 – 10 | Migdały ze skórką lub bez |
Nerkowce |
4 |
|
Orzechy laskowe |
8 |
|
Orzechy ziemne |
8 |
Niesolone i nieprażone |
Sojowe |
10 |
Ziarno po namoczeniu zmiksowane |
Owsiane |
4-5 |
Z płatków zwykłych lub górskich. Z ziarna |
Ryżowe |
Najlepszy brązowy. Rozgotowany |
|
Kokosowe |
3-4 |
Najlepsze w wiórek kokosowych. Woda do zalania musi być gorąca |
Sezamowe |
3-4 |
Najlepsze z ziaren niełuskanych |
Dyniowe |
5-6 |
Najlepsza dynia o zielonej skórce |
Konopne |
8-9 dla niełuskanych ziaren, 1-2 dla łuskanych | |
Orkiszowe |
10 |
Najlepsze z całego ziarna |
Gryczane |
8-9 |
Najlepsze nieprażone ziarno |
Łubinowe |
10 |
|
Słonecznikowe |
8-9 |
|
Makowe |
5-6 |
Pełne ziarno i gorąca woda |
Jaglane |
Kasza ugotowana w wodzie 1:1 a do miksowania 3 szklanki wody |
No wlasnie z kokosowego i migdalowego mi nie wyszedl jogurt
Z sojowego wychodzi bardzo dobry.
Do jogurtu polecam kokosowe i migdałowe. Dużo białka ma konopne i owsiane. Sezamowe i słonecznikowe na słodko to wanilia. Na wytrawnie, tylko sól kub trochę soku z cytryny
A ktore oprocz sojowego ma duzo bialka?![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Jakie dodatki najlepiej pasuja do sezamowego i slonecznikowego?
Corka lubi sojowe nieslodzone ale chce troche ograniczyc ilosc soi.
I jeszcze jedno pytanie: ktore mleko (oprocz sojowego) bedzie najlepsze do zrobienia jogurtu?
Fasola jest bogata w skrobie i raczej to kiepski pomysł
Ktore najbardziej zblizone smakiem do sojowego? Czy z fasoli tezby wyszlo tak jak z soi?
Tylko surową![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Witam
Do mleka gryczanego moczymy ugotowaną kasze czy surową?
2 godziny powinny wystarczyć
a co z orzechami włoskimi? ile moczyć? 😀
Sojowy
A który napój roślinny najlepiej się pieni? Próbuję uzyskać piankę do kawy.
A jak robisz ryżowe
Już zauważyłam ☺
Czyli np. biorę szklankę maku zalewam na te parę godzin, a potem z jaką ilością wody blenduje 3 czy może 4 szklanki?
Tak
Proporcje są na jedną szklankę nasion?
Moczymy w gorącej wodzie. Jak postoi to wystygnie. Miksujemy razem z tą wodą
Mak moczymy w gorącej wodzie czy z taką miksujemy?
Tylko zagotować
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Post dotyczący mleka sojowego przeczytałam. Ale czasu gotowania mleka tam nie ma, tylko żeby doprowadzić do wrzenia i mieszać, a potem jeszcze raz zagotować. Więc w sumie nie wiem. Czy to znaczy, że wystarczy go tylko 2 razy zagotować? A gotować przez określony czas już nie trzeba? Czy zagotować i chwilę pogotować jednak. Tylko jak długo. A potem jeszcze raz. Nie za dobrze toleruję jeszcze strączkowe dlatego tak się dopytuję. Pozdrawiam.
1. moczenie wypłukuje kwas fitynowy, który nie jest zbytnio zdrowy. Zresztą też wymywa się wszelkie zanieczyszczenia![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
2. zapraszam do postu o mleku sojowym. Ta jest sprawdzony od 25 lat przepis
3. gorąca woda powoduje przyspieszenie pęcznienia i lepsze wyciąganie kwasu CLA z maku i kwasu laurynowego z kokosa, które są bardzo cenne
Hej, ale fajny post.
Bardzo się przyda. Tylko mam trochę pytań:
1. dlaczego wodę z moczenia wylewamy, spotkałam się z poglądem żeby tą wodę miksować, ponieważ razem z wodą odlewamy część wartościowych składników, tzn dotyczy to oczywiście orzechów, a nie soi;
2. Jak długo gotować mleko sojowe, rozbieżności w przepisach są spore, od 3 minut do 30, ja gotuję 20, ale może za długo 😉
3. Dlaczego do maku i kokosa gorąca woda?
Pozdrawiam