PĘCZAK Z PIECZONYMI BURAKAMI, JABŁKAMI I JARMUŻEM
weganon 12 lutego 2017

DSC_0055

Nie bez powodu w moim logo jest burak. Jednym z powodów jest zamiłowanie do tego warzywa. Moja babcia na niedzielne obiady robiła tarte buraki. Pyszne i słodkie. Idealnie gładkie. Najlepsze były odgrzewane.

Buraki w mojej kuchni lądują w daniach słodkich i wytrawnych. Ciasta, babeczki, potrawki, koktajle, pasztety itd. To wdzięczne w obróbce warzywo. Nadaje potrawom piękny kolor i charakterystyczny smak. Nie wszyscy za nim przepadają. Jest na to rada. Dodawajcie zawsze trochę soku z cytryny. Zachowuje kolor buraka i niweluje ten ziemisty smak.

Ciemnobordowe kule (czasem podłużne kształty) idealnie łączą się z kaszami. Szczególnie tymi o sporych ziarnach. Przykładem może być pęczak. W towarzystwie pieczonych jabłek i jarmużu. Z dodatkiem ziół, cytryny i mleka kokosowego. Bardzo kremowy i sycący. Idealny na tą porę roku :)

DSC_0063

SKŁADNIKI:

– 1 kg średnich buraków upieczonych w 215 stopniach
– 1 szklanka pęczaku
– 5 sporych gałązek jarmużu
– 1 spore jabłko, upieczone w 180 stopniach przez 15 minut
– 2,5 szklanki soku buraczanego, zakwasu posłodzonego syropem klonowym lub wody
– sok z ½ cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka łagodnego curry
– 1 spora łyżka gęstego mleka kokosowego lub dowolna śmietanka roślinna

WYKONANIE:

– połowę buraków i jabłko zmiksować na gładko. Pozostałą część buraków pokroić w średnią kostkę
– z liści jarmużu odrywamy tylko miękkie końcówki od łykowatej łodygi
– pęczak wsypać do garnka, wlać sok buraczany, dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (uważamy by się nie przypaliła)
– do garnka dodajemy zmiksowane buraki z jabłkiem, jarmuż, sok z cytryny, kostki buraczane, mleko i przyprawy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

DSC_0066

DSC_0058

1 Komentarze

  1. Dziękuję za świetne inspiracje nie jestem ani wegetarianką ani weganką,ale uważam, że kuchnia roślinna powinna być podstawą przepyszne!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *