KLOPSY Z KASZY JAGLANEJ, SOCZEWICY I KAPUSTY ORAZ ZIELONY SOS
weganon 11 lutego 2017

DSC_0055

Ostatnio na blogu sporo zieleni. Po cichu zaklinam pogodę i oczekuję na wiosnę. Zawsze też mam sporą dawkę żelaza. Jego nigdy za wiele :)

W tym daniu połączyłem dwa, które uwielbiam. Makaron i klopsy. Jedne i drugie są banalne w przygotowaniu. Sos też nie jest wybitnie skomplikowany. Zazwyczaj otwieram lodówkę i szafki. Zgarniam, co się da. Miksuję, doprawiam i gotowe. Uwielbiam makaronowe kokardki. Z każdym sosem mi smakują.

Jeśli chodzi o klopsy to sprawa też jest prosta. Coś do sklejenia, do zagęszczenia i smaku. Soczewica idealnie się do tego nadaje. Podobnie kasza jaglana. Po ostatnich warsztatach zostało mi trochę kapusty, więc i ją dodałem. Słonecznik zagęścił masę.

Takie obiady to ja uwielbiam i mógłbym je wcinać kilka razy w tygodniu :)

DSC_0070

SKŁADNIKI:

Na klopsy:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka soczewicy
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 3-4 spore liście kapusty włoskiej ok. 400 g
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– sól i pieprz do smaku
– 4 gałązki jarmużu

Na sos:
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem tej)

– sok z połowy limonki
– 2 ząbki czosnku
– 4 gałązki jarmużu
– 20 listków bazylii
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– ½ szklanka wody
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

WYKONANIE:

Klopsy:
– słonecznik zmielić na mąkę

– soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić
– jarmuż drobno posiekać

– kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i odcisnąć nadmiar wody. Zmiksować lub zmielić z soczewicą i kaszą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
– z masy formować klopsy dowolnej wielkości (te większe są fajniejsze). Układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 180 stopniach

Sos:
– wszystkie składniki prócz chlorelli i soli dokładnie zmiksować (ja użyłem blendera kielichowego)

– wlać do garnka, podgrzać do wrzenia. Dodać chlorellę i doprawić do smaku solą i pieprzem
– sos wymieszać z makaronem, ułożyć klopsy i wcinać :)

DSC_0053

DSC_0062

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *