MUFFINY JAGLANE Z BURAKAMI I WIŚNIAMI
weganon 13 lutego 2017

DSC_0130

Prawie 800 przepisów. Ponad 2 lata blogowania i dopiero pierwszy przepis na muffiny. Prawie zlinczowałem sam siebie :) Ktoś by pomyślał, że tego rodzaju wypieki do mnie nie przemawiają. Nic bardziej mylnego. Robię je często i w różnych konfiguracjach smakowych.

W zasadzie powstają z przypadkowych składników. Zgarniam to, co mam w lodówce i szafkach. Mieszam, ładuję do papilotek, piecze i gotowe. Zawsze ozdabiam dowolnym kremem i owocami.

Na pierwszy rzut poszły buraczane z kaszą jaglaną i mąką orkiszową. Z dodatkiem wiśni. Wilgotne i przypominające trochę brownie. Ozdobiłem je śmietanką kokosową, zmieszaną z kakao. A już jutro przepis na to jak przerobić nadmiar muffinek i inne ciasta. Będzie słodko i tradycyjnie :)

DSC_0081

SKŁADNIKI:
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– 1 szklanka mleka sojowego
– mus z ½ kg pieczonych buraków
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– sok i skórka z 1 cytryny
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki oleju
– 450 g wydrylowanych wiśni, (jeśli są mrożone to nie muszą być rozmrażane)

WYKONANIE:

– do miski włożyć kaszę, buraki, sok z cytryny, mleko, olej i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– w drugiej misce wymieszać proszek, sodę, kakao, cynamon i mąkę. Ciekłe wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wymieszać
– papilotki umieścić w formie. Napełnić masą do ¾ wysokości
– piec 30 minut w 180 stopniach
– można ozdobić polewą czekoladową i owocami lub jak na zdjęciu ubitą śmietanką kokosową z kakao

DSC_0126

DSC_0107

5 Komentarze

  1. Jak długo można je przechowywać? Najchętniej upiekłabym je 2 dni przed planowaną imprezą, tylko czy będą nadal smaczne?
    Pozdrawiam!

  2. Owszem, z tego przepisu wyszło mi aż 20 babeczek! Ale były tak dobre, że nie ma już czego przerabiać, w weekend robię nową porcję 😀

  3. Cieszę się, że smakowały. Ja zrobiłem ilość hurtową i przerobiłem na najaderki

  4. Cudowne w smaku są te muffinki, w pracy zostały wymiecione od ręki 😀 Jak dla mnie, dużo lepsze niż brownie!!!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *