DYNIOWE, KRUCHE CIASTKA Z MASZYNKI
weganon 15 lutego 2018

DSC_0040

Ci, którzy mnie znają wiedzą, że jestem gadżeciarzem kuchennych sprzętów. Jak coś mi się spodoba to musze to mieć. Nie ważne czy to forma do ciasta, blender czy garnek. Każda nowość cieszy i tylko miejsca jest coraz mniej na te cuda.

Mój nowy nabytek to maszynka do ciastek. Tych wyciskanych. Uwielbiam takie gadżety. Ta jest firmy Mercato Biscuits od Kitchen Aid. Kolejny cudny sprzęt od niezawodnego Kiciusia. Zaraz usłyszę, że to drogie urządzenia. Może i tanie nie są, ale bardzo długowieczne i niezawodne. Zawsze wychodzę z założenia, że jak mam czegoś używać często i ma mieć dobrej, jakości to tylko Kitchen Aid.

Wracając do ciastek. Urządzenie jest tak proste w działaniu jak konstrukcja cepa. Wkładamy w tubę surowe ciasto i wyciskamy ciacha. W zestawie jest 20 różnych kształtów. Na zdjęciach tylko niewielka część możliwości tego cuda. Jeśli lubicie takie małe, chrupiące ciastka to wyciskarka jest dla Was idealna. Na dzień dobry ciastka dyniowe, ale pomysłów mam sporo :)

DSC_0057

SKŁADNIKI:

– 250 g wegańskiej margaryny (użyłem Bio Alsan)
– 1 szklanka nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)
– 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ szklanki musu dyniowego
– skórka z 1 dużej cytryny i 2 łyżki soku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ewentualnie dowolna konfitura (u mnie różana)

WYKONANIE:

– miękką margarynę dokładnie zmiksować z cukrem i skórką cytrynową na puszysto
– dodać mus dyniowy i sok z cytryny i ponownie zmiksować
– mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i dodać do zmiksowanych składników. Dokładnie wymieszać
– ciastem napełniać tubę maszynki i wyciskać ciastka (polecam na blachę a później przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierchu można położyć kleks konfitury
– piec 15 minut w 175°C

DSC_0041

DSC_0055

DSC_0050

2 Komentarze

  1. Z pewnością przepyszne :) A mogę Pana prosić o wegańską wersję ciasta „sliwka w czekoladzie” ale bez tofu i mleczka kokosowego – żeby krem nie był z nich zrobiony (może być np. kasza jaglana lub coś podobnego) Z góry dziękuję :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *