ZIELONY TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM
weganon 18 listopada 2017

DSC_0019

Zielone dania i pierwsza myśl to matcha. Rozczaruje Was. Jest mało składników, których nie lubię. Do nich zalicza się zielona herbata. Jej smak mnie nie pował. W jaki sposób barwie swoje dania na zielono? Chlorella, mięta, szpinak, awokado, wszelkie natki. Dają piękny kolor i są obfitym źródłem żelaza. Pamiętajcie by zawsze była witamina C. Poprawia wchłanianie tego metalu.

Ciastka, ciasta, tarty, placki czy naleśniki. Wszystko można zabarwić. Wygląda porywająco i również tak smakuje. Uwielbiam w weekendy wcinać naleśniki i placki. Mam więcej czasu na wszelkie eksperymenty. Wtedy też odpuszczam sobie wszelkie mąki glutenowe i poszukuje mieszanek bez dodatku tego siuwaxu.

Z czego składają się te naleśniki? Ciasto to zmiksowane z mlekiem sojowym natki kolendry i pietruszki. Dodatkowo chlorella. Składniki mączny to mąka z ciecierzycy. A co do przełożenia? Czekoladowy krem, który przypomina gesty budyń. Obowiązkowo świeże owoce i śmietanka kokosowa. Można tym wykarmić sporą rodzinę :)

DSC_0012

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– litr dowolnego mleka roślinnego

– 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy (polecam BESAN. Jest najlepsza)
– mały pęczek natki pietruszki         
– mały pęczek natki kolendry
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– sok i skórka z 1 spore cytryny
– 1 obrane i pozbawione nasion jabłko
– 3-4 łyżki dowolnego syropu

Krem:
– 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1 czekolada ok. 70% 100 g
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu
– coś do posłodzenia kremu

WYKONANIE:

Ciasto:
– wszystkie składniki prócz mąki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować (ja nie obrywam ogonków z natek)

– dodać mąkę i ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut i ponownie zmiksować
– smażyć naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu (użyjcie patelni nieprzywierającej)

Krem:
– 2 szklanki mleka zagotować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon i wymieszać

– pozostałą 1 szklankę mleka wymieszać z mąką i wlać do garnka. Ogrzewać na małym ogniu aż zacznie wrzeć. Dodać coś słodkiego do smaku
– naleśniki przekładać kremem. Wierzch udekorować owocami i ewentualnie śmietanką kokosową
– dobre na ciepło i zimno

DSC_0007

DSC_0021

DSC_0024

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *