Dawno mnie tu nie było, ale powracam i będę częściej Was raczył nowymi przepisami. Na początek coś małego, smacznego, co sprawia, że poprawia się humor. Wspomnienie podwieczorków z dzieciństwa, kiedy wcinałem herbatniki zagryzane jabłkiem lub popijane kisielem. Obowiązkowe do popołudniowej herbaty lub kawy czy kakao. Kruche, cienkie, lekko słodkie. Często maczane w herbacie. Idealne do pochrupania czy jako dodatek do przekładanych ciast czy bloku czekoladowego. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Znane były już w starożytnym Rzymie, jednak to Anglia jest ich domem. W Polsce wypiekane od XIX wieku. Wypiekane z mąki, masła i czasami z dodatkiem proszku do pieczenia. Czy można zrobić je w wersji roślinnej? Zdecydowanie tak.
Na rynku mamy dostępne wegańskie margaryny. Ich skład jest różny. Niektóre są w oparciu o utwardzone oleje, inne na bazie oleju kokosowego. Bez problemu znajdziecie je w sklepach. Podobnie jest z roślinnymi śmietankami, które zawsze dodaję co kruchego ciasta. Znacząco poprawia strukturę i dodają chrupkości. Wybór mąki tez jest szeroki. Z pszennych najlepsza jest krupczatka. Możecie również użyć mąk bezglutenowych. Tu sprawdza się jaglana z dodatkiem ziemniaczanej. Herbatniki możecie aromatyzować różnymi ekstraktami. Ja dodaję wanilię, cytrynę lub migdałowy. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, są kruche przez wiele tygodni. Zestaw idealny? Ciepłe kakao na bazie mleko owsianego, herbatniki i dżem truskawkowy. Uwielbiam
SKŁADNIKI:
– 150 g margaryny
– 100 g cukru pudru
– 2 łyżki roślinnej śmietany
– 300 g mąki pszennej krupczatki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem. Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto, które nie powinno się kleić do dłoni. Nie wyrabiać długo, gdyż herbatniki będą twarde i gumiaste
– odstawić ciasto na godzinę do lodówki
– wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia i wykrawać foremką lub wycinać nożem lub rądełkiem. Można zrobić dziurki np. widelcem
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C. środkowa półka, grzanie góra/dół. Studzić na kratce
nie będą wtedy takie kruche. Można wykorzystać olej kokosowy
A czy da radę je upiec na oleju? Trudno dostać margarynę roślinną.
No właśnie, jak na złość, nigdzie jej wczoraj nie znalazłam, a tak by się dzisiaj przydała. Dzięki za przepis! Ciastka super!
Nie
Idealny zestaw Ja używałem śmietanki kokosowej Plantona
Przepyszne! Dałam sam jogurt kokosowy zamiast śmietanki uznawszy, że tłuszczu jest dosyć. Otartą skórkę z cytryny, trochę cynamonu (2 małe łyżeczki) i jeden mały zmielony goździk.
I drugie pytanie : czy piekł Pan kiedyś keks, taki porządny, biszkoptowy z bakaliami. Bez tłuszczu i różnych udziwnień?
Mleko kokosowe pół na pół z jogurtem kokosowym? Zamiast śmietanki?
Nie było. Nie kupiłam 😉
Oczywiście, że się nada Z braku środka spulchniającego, herbatniki nie rosną, więc wzory widać doskonale
Oo takich ciastek mi brakowało dla mojego alergika. Pytanie mąka orkiszowa się nada?
I drugie czy będzie widać na tych ciasteczkach wzory?