WEGAŃSKIE KRUCHE HERBATNIKI
weganon 29 stycznia 2021

DSC_0038

Dawno mnie tu nie było, ale powracam i będę częściej Was raczył nowymi przepisami. Na początek coś małego, smacznego, co sprawia, że poprawia się humor. Wspomnienie podwieczorków z dzieciństwa, kiedy wcinałem herbatniki zagryzane jabłkiem lub popijane kisielem. Obowiązkowe do popołudniowej herbaty lub kawy czy kakao. Kruche, cienkie, lekko słodkie. Często maczane w herbacie. Idealne do pochrupania czy jako dodatek do przekładanych ciast czy bloku czekoladowego. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Znane były już w starożytnym Rzymie, jednak to Anglia jest ich domem. W Polsce wypiekane od XIX wieku. Wypiekane z mąki, masła i czasami z dodatkiem proszku do pieczenia. Czy można zrobić je w wersji roślinnej? Zdecydowanie tak.

Na rynku mamy dostępne wegańskie margaryny. Ich skład jest różny. Niektóre są w oparciu o utwardzone oleje, inne na bazie oleju kokosowego. Bez problemu znajdziecie je w sklepach. Podobnie jest z roślinnymi śmietankami, które zawsze dodaję co kruchego ciasta. Znacząco poprawia strukturę i dodają chrupkości. Wybór mąki tez jest szeroki. Z pszennych najlepsza jest krupczatka. Możecie również użyć mąk bezglutenowych. Tu sprawdza się jaglana z dodatkiem ziemniaczanej. Herbatniki możecie aromatyzować różnymi ekstraktami. Ja dodaję wanilię, cytrynę lub migdałowy. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, są kruche przez wiele tygodni. Zestaw idealny? Ciepłe kakao na bazie mleko owsianego, herbatniki i dżem truskawkowy. Uwielbiam :)

DSC_0048

SKŁADNIKI:

– 150 g margaryny
– 100 g cukru pudru
– 2 łyżki roślinnej śmietany
– 300 g mąki pszennej krupczatki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem. Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto, które nie powinno się kleić do dłoni. Nie wyrabiać długo, gdyż herbatniki będą twarde i gumiaste
– odstawić ciasto na godzinę do lodówki
– wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia i wykrawać foremką lub wycinać nożem lub rądełkiem. Można zrobić dziurki np. widelcem
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C. środkowa półka, grzanie góra/dół. Studzić na kratce

DSC_0009

DSC_0031

DSC_0016

10 Komentarze

  1. No właśnie, jak na złość, nigdzie jej wczoraj nie znalazłam, a tak by się dzisiaj przydała. Dzięki za przepis! Ciastka super!

  2. Przepyszne! Dałam sam jogurt kokosowy zamiast śmietanki uznawszy, że tłuszczu jest dosyć. Otartą skórkę z cytryny, trochę cynamonu (2 małe łyżeczki) i jeden mały zmielony goździk.

  3. I drugie pytanie : czy piekł Pan kiedyś keks, taki porządny, biszkoptowy z bakaliami. Bez tłuszczu i różnych udziwnień?

  4. Mleko kokosowe pół na pół z jogurtem kokosowym? Zamiast śmietanki?
    Nie było. Nie kupiłam 😉

  5. Oczywiście, że się nada :) Z braku środka spulchniającego, herbatniki nie rosną, więc wzory widać doskonale :)

  6. Oo takich ciastek mi brakowało dla mojego alergika. Pytanie mąka orkiszowa się nada?
    I drugie czy będzie widać na tych ciasteczkach wzory? :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *