OBIAD W PÓŁ GODZINY
weganon 30 stycznia 2021

DSC_0023

Są takie dni, kiedy nie chce mi się gotować, a jednak zjadłbym cos dobrego. Wtedy najlepsze są sosy z makaronem lub dania jednogarnkowe. Czas przygotowania nie powinien przekraczać pół godziny. Taki posiłek powinien być również pełnowartościowy. Wszelkie gulasze można podawać z kaszami, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Ważne są aromatyczne dodatki w postaci przypraw. Nie bez znaczenia jest również konsystencja. Powinno być coś mięsistego, lekko twardawego i mazistego.

Ten gulasz jest przykładem, że można przygotować smaczny obiad w czasie nie dłuższym niż 30 minut. W tym samym czasie gotujemy soczewicę, pęczak i smażymy cebulę z pieczarkami. Na koniec wszystko łączymy z pomidorowym przecierem i gotowe. Bez zbędnego nadęcia, wysiłku i tracenia czasu :)

DSC_0034

SKŁADNIKI:

– ½ kg małych pieczarek
– 100 pęczaku
– 100 g zielonej soczewicy
– 1 duża cebula
– 750 ml przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

WYKONANIE:

– soczewicę wsypać do garnka, wlać wodę, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Odcedzić
– w międzyczasie przepłukać pęczak kilka razy zimną wodą. Wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Odstawić na 10 minut
– na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną w plasterki cebule i przekrojone na 4 części pieczarki. Smażyć aż będą rumiane
– do pieczarek i cebuli dodać kaszę, soczewicę, przecier, majeranek, sos sojowy, pieprz i sól do smaku. Podgrzać do zagotowania

DSC_0028

DSC_0030

DSC_0029

2 Komentarze

  1. Robię regularnie podobne danie, ale zamiast generowania smaku umami podsmażaniem, dodaję odrobinę ekstraktu z drożdży. Pieczarki i cebulę wrzucam prosto do garnka, co sprawia, że przygotowanie dania zajmuje o 10 minut mniej :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *