WEGAŃSKA BLONDIE CIECIORKOWA
weganon 21 marca 2017

DSC_0035

Znacie moje zamiłowanie do czekolady i ciast z jej udziałem. Na blogu jest spora ilość takich słodkości. W ciastach pieczonych przoduje brownie. W różnych konfiguracjach smakowych. Z różnych składników. Z owoców i warzyw. Czas na małą rewolucję. Pojawił się ktoś o wiele lepszy :)

Blondie to kuzynka brownie. Różni ją brak czekolady lub kakao. Konsystencja podobna, choć w moim odczuciu mniej ciężka. Amerykanie mają sporo przepisów na to ciasto. Najczęściej głównym składnikiem są banany i masło orzechowe. Rzadko dodają warzywa. A szkoda, bo to idealna forma przemytu np. strączków.

Ciasto jest nieprawdopodobnie wilgotne, ale trzyma swoją formę. Bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi masła orzechowego. Zrezygnowałem z mielonego lnu. Zastąpiłem go musem jabłkowym i był to dobry pomysł. Dodałem rodzynki by ciasto nie było takie smutne. Oczywiście na wierzchu wylądowała posiekana czekolada, ale nie jest to konieczne. Powiem jedno. Dawno nie jadłem tak dobrego ciasta :)

DSC_0003

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 duże jabłko lub 2 małe
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 szklanki pestek słonecznika zmielone prawie na mąkę
– 1 łyżeczka sody
– ½ szklanki syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka mąki ryżowej

WYKONANIE:

– ciecierzycę dokładnie zmiksować
– jabłko pozbawić gniazda nasiennego (nie ma potrzeby obierać) i zmiksować z sokiem i skórką cytryny na mus. Dodać do ciecierzycy. Dodać również masło i ponownie zmiksować
– wymieszać mąki z sodą oraz rodzynkami. Dodać do ciekłych składników i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch. Można położyć kawałki czekolady, ale nie jest to konieczne
– piec 30 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół bez termoobiegu
– dokładnie wystudzić przed krojeniem

DSC_0015

DSC_0023

DSC_0025

19 Komentarze

  1. Witam, ciasto pycha. Mam tylko pytanie – dlaczego zrobiło się zielone? Wiem, że nie splesnialo ;). Po ostygnieciu wyjelam z blachy i gora ciasta była zielona, po 3h jak podawalam gościom było w środku całkiem zielone. Przypuszczam że coś przereagowalo, tylko co?

  2. Maranta trzcinowata? Ona w ogóle nie ma smaku… (nie mylić a amarantusem). Ostatecznie zdecydowałam się na zmielenie brązowego ryżu na mąkę. Ciasto wyszło bardzo dobre (moje pierwsze ciasto z Weganona :-)), wilgotne. Zachęca do wypróbowania innych przepisów!

  3. Planuję dzisiaj zrobić to ciasto ale jakoś wczoraj przeoczyłam mąkę ryżową i nie mam… Czym można zastąpić? Czy może być owsiana, lub gryczana czy może maranta trzcinowa(mąka skrobiowa), a może miks owsianej i maranty? Najchętniej coś z niskim indeksem glikemicznym… Dziękuję! Dominika

  4. jeśli masz blender ręczny z taką nakładką z pojemniczkiem i nożykiem w kształcie litery S to spokojnie na radę

  5. Witam, bardzo chciałabym spróbować tego ciasta ale nie wiem jak zmielić słonecznik? Jedyny blender jaki mam to taki podstawowy, ręczny.

  6. Tak tylko trzeba dodać z 1/2 szklanki mleka roślinnego, bo mąka kokosowa bardzo chłonie wszelkie płyny i robi się kitowata

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *