Czy można znaleźć dobre wegańskie herbatniki w sklepach? Zapewne tak, ale domowe są najlepsze. Wystarczy kilka składników i gotowe. Klasycznie takie ciastka składają się z masła, żółtek i śmietany oraz mąki i ewentualnie spulchniacza. W takim razie, czy jest możliwe zrobienie ich w wersji roślinnej? Oczywiście, że tak. Masło zamieniamy na dobrej jakości margarynę bez oleju palmowego (np. Osełka od Wege Sióstr, Naturli, Violife). Żółtka można spokojnie pominąć. Jeśli chodzi o śmietanę, to wg mnie najlepsza jest 15% lub 18% PLANTONA. W herbatnikach nie używam proszku do pieczenia czy sody. Zależy mi na chrupkości, a niewyrośniętej lekkości, ale takie też są fajne. Na koniec mąką. Polecam orkiszową białą (niebieloną), drobną kaszkę mannę lub z pradawnych odmian pszenicy: Krzycy, płaskurki lub samopszy. Nie robiłem herbatników z mąki bezglutenowej, ale może kiedyś się skuszę.
Do herbatników można dodawać różne składniki aromatyczne. Tu najczęściej występuje wanilia w postaci ekstraktu lub pasty. Czasem inne naturalne ekstrakty takie jak: migdałowy, cytrynowy czy pomarańczowy. Skórki z cytrusów też warto dodać. Oprócz takich składników, herbatniki możemy aromatyzować przyprawami korzennymi: cynamonem, goździkami, kardamonem czy imbirem, albo mieszanką przypraw korzennych. Takie lubię najbardziej. Co charakterystyczne, korzenne herbatniki są najlepsze następnego dnia i w kolejnych. Ich smak i aromat jest o wiele silniejszy niż w dniu pieczenia. Herbatniki dobrze przechowywać w zamkniętych szczelnie pojemnikach. Zachowują chrupkość przez kilka tygodni. Jeśli chodzi o kształty, to pełna dowolność. Ja lubię klasyczne kwadratowe lub prostokątne. Fajnie są z dziurkami w środku (zawsze robię widelcem), z ząbkowanymi brzegami (używam rądełka) i ewentualnie rzeźbione (specjalny wałek drewniany lub ułożenie na cieście koronkowej serwetki i wałkowanie). Nie ma nic lepszego niż filiżanka dobrej owocowej herbaty, konfitury truskawkowe lub wiśniowe. Podwieczorek idealny w wersji roślinnej
SKŁADNIKI:
– ok. 500 g mąki białej orkiszowej, pszennej
– 250 g wegańskiej margaryny
– 3 łyżki roślinnej śmietanki (idealny 15% Planton)
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 łyżki przyprawy korzennej
WYKONANIE:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem pudrem
– dodać śmietanę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i szybko zagnieść (nie wyrabiać) jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Wstawić na 30 minut do lodówki
– odrywać kawałki i wałkować na arkuszu papieru do pieczenia. Wycinać herbatniki
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 8-10 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C, grzanie góra/dół, środkowa półka
– przechowywać szczelnie w pojemniku lub słoiku
tak
Czy zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego?
Nie podpowiem, bo nie jestem mocny w bezglutenowych wypiekach
Jakiej mąki bezglutenowej można użyć zamiast orkiszowej, pszennej
Zamknięte w słoiku, nawet kilka miesięcy
Jak długo herbatniki można przechowywać po upieczeniu?