KORZENNE CIASTKA MELASOWE
weganon 10 listopada 2018

DSC_0002

Miałem czas, kiedy korzystałem z karobu. Kiedy pojawił się na naszych półkach. Pyszny, słodki i o charakterystycznym aromacie. Idealnie zastępuje kakao i jest dla tych, którzy są uczuleni na teobrominę, która jest z nim zawarta. Niestety znalezienie dobrego karobu nie jest proste. Większość ma dziwny smak, potrafią być zjełczałe i trochę śmierdolą. Mniej więcej pół roku temu, kupiłem karob od BAKRA. Idealny i przypominający ten z przed kilku lat. Firma rozszerzyła swój asortyment o kolejne produkty. Przepyszny krem karobowy z tahini i melasę karobową. Ta ostatnia to majstersztyk. Idealna do wszelkich słodkości i świetnie zastępuje miód w przepisach. Właśnie z niej, postanowiłem zrobić pycha ciastka.

Mają korzenny i głęboki smak. Po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przypominają w smaku pierniki. Idealne do maczania w ciepłym mleku roślinnym i z konfiturą truskawkową :)

DSC_0010

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody
– 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– ½ szklanki suszonej żurawiny

WYKONANIE:

– wymieszać w misce mąkę, proszek, sodę, przyprawę i żurawinę
– w drugiej mleko, olej i melasę. Wlać do suchych i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia
– napierać łyżką masę, formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać na grubość około ½ cm. Nadawać okrągły kształt
– piec 20 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół

DSC_0017

DSC_0022

DSC_0012

6 Komentarze

  1. Hej, a ja mam melasę buraczaną i karob zmielony i zastanawiam się czy jak to połączę to będzie možna uznać, że to melasa karobowa 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *