WARMIŃSKIE FARSZYNKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
weganon 4 lipca 2024

DSC_0023

Od początku maja zacząłem kolejną wyprawę kulinarna po Polsce (stąd mniej publikowałem na blogu). Odwiedzam kolejne województwa i poznaje dziedzictwo kulinarne w regionach. Nieustannie mnie zaskakują potrawy i produkty, które prezentowane są na konkursach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ostatnio byłem w Olsztynie, gdzie prezentowano kulinaria Warmii i Mazur. Pełne bogactwo tego regionu to nie tylko plony pól i ogrodów, ale również lasu. Powszechne jest wykorzystanie w kuchni dzikich ziół, a szczególnie pokrzywy, podagrycznika czy dzikiego bzu. To region kuchni pruskiej, kresowej, polskiej, litewskiej czy podlaskiej. Ważne miejsce mają ziemniaki. Podawane na słodko w rogalach i wytrawnie w babkach, pyzach, plińcach czy farszynkach. Te ostatnie to kotlety ziemniaczane, które najczęściej faszeruje się mięsem. Wersje postne zawierają soczewicę, siekaną pokrzywę, grzyby, kapustę czy twaróg. Jedna z propozycji na Warmii, to farszynki ze słodką kapustą z dodatkiem grzybów (leśnych lub pieczarek). Kapusta do faszerowania jest tak pyszna, że podaje jej większą ilość, która wykorzystuje się również do pierogów czy kartaczy. Farszynki podaje się najczęściej z sosem grzybowym.

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 kg słodkiej kapusty (młoda będzie idealna)
– 300 g pieczarek
– 2 duże cebule (około 300 g)
– 3 łyżki siekanego koperku
– 3 łyżki oleju + do smażenia farszynek
– sól i pieprz do smaku
– 250 ml wody

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie utłuc tłuczkiem i wystudzić
– cebulę i pieczarki pokroić w średnią kostkę i smażyć na średnim ogniu na oleju przez około 10 minut
– kapustę posiekać i włożyć do garnka. Wlać wodę i dusić pod przykryciem z dodatkiem soli, na małym ogniu przez 15 minut. Dodać grzyby z cebulą. Gotować kolejne 15 minut
– dodać koperek. Gotować bez przykrycia do czasu, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić
– do ziemniaków dodać mąkę. Wyrobić szybko ciasto. Uformować wałek i podzielić na 8 równych części. Rozpłaszczać w dłoni, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Wszelkie spękania wyrównać palcem. Formować na kształt kotletów
– smażyć na oleju na średnim ogniu, na rumiano z obu stron

DSC_0021

DSC_0028

DSC_0010

4 Komentarze

  1. Farszynki są pyszne i dopiero od kilku lat powracają na Warmię i Mazury, choć są znane od ponad 100 lat. Bardzo dziękuję:)

  2. będą robione! aż wstyd, że mieszkam na Warmii, a nigdy jeszcze nie robiłam ani nie próbowałam farszynek.
    Dzięki za przepis i za całą regionalną weganizację – jestem fanką Twoich przepisów oraz haftów

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *