KOCIEWSKIE CIASTKA OWSIANE
weganon 24 lutego 2024

DSC_0044

Uwielbiam kruche ciastka. Dziś bez problemu możemy je zrobić, bo na rynku są dobrej jakości produkty, które są alternatywą dla śmietany czy masła. Te właśnie składniki są głównymi oprócz mąki ingrediencjami dla ciastek kruchych i tu je zastosowałem. Do masy można dodawać mielone orzechy, pestki słonecznika, ziarna zbóż. Te ostatnie są w kociewskich ciastkach cysterskich z Pelplina. Przepis na owsiane cysteny, opracowała Pani Krystyna Gierszewska, która jest prawdziwą znawczynią kuchni Kociewia. Wydaje publikacje i prowadzi warsztaty kulinarne. Ciastka Pani Krystyny są idealne dla tych, którzy nie lubią ciastek składających się tylko z płatków owsianych. Ja właśnie takie lubię. Płatki stanowią część ciastek. Są idealnie chrupiące i mają na środku charakterystyczny krzyżyk i nawiązują do klasztoru cystersów w Pelpinie.

DSC_0031

SKŁADNIKI:

– 150 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 400 g mąki orkiszowej typ 630
– 200 g wegańskiej margaryny (np. Eleplant)
– 3 łyżki roślinnej „śmietany” (np. 18% PLANTON)
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

– margarynę zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać ekstrakt i „śmietanę” i ponownie zmiksować

– dodać mąkę wymieszaną z sodą i płatkami owsianymi. Zagnieść ciasto. Powinno nie kleić się do dłoni
– odrywać kawałki ciasta i wałkować na papierze do pieczenia, który podsypujemy mąką. Wałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać najlepiej metalowym ringiem z ostrymi brzegami lub wykrawać kwadraty ostrym nożem. Na środku zrobić nożem krzyżyk
– ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 min (do lekkiego zrumienienia) w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka

DSC_0025

DSC_0038

DSC_0027

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *