Gdyby spytać wegan/ki, które z pierogów lubią najbardziej, bez wahania będą to z soczewicą lub „ruskie”. Nie dziwie się, bo z soczewicą są najbardziej „mięsne” w smaku i aromatyczne. To te pierogi otworzyły mi „karierę” kulinarną. To od nich rozpocząłem, swoją przygodę z gotowaniem. W moim rodzinnym domu, obecne od zawsze. Nieodzowne na wigilijnym stole, ale i nie tylko. Szybkie w wykonaniu, bo soczewica nie wymaga moczenia i długiego gotowania. Dodatkowo nie ma potrzeby dodawania, wielu składników smakowych. Soczewica sama w sobie jest wyjątkowa. Do pasztetów, pierogów, pasztecików, zup, sałatek itd.
Lubelszczyzna soczewicą stoi. Uprawiana jest na tych ziemiach, od bardzo dawna. Oprócz fasoli, to najpopularniejszy strączek, tego regionu. Werbkowickie placki, tertuny brzozowickie, pasztety. To tylko niektóre z lubelskich smaków. Nie mogło zabraknąć i pierogów. Gospodynie z miejscowości Turów w gminie Kąkolewnica, opanowały do perfekcji ich wykonanie. Soczewicę się gotuje, a następnie smaży wraz z cebulą i przyprawami. To inna metoda niż ta, którą znałem. Gwarantuje Wam, że smak jest o niebo lepszy, niż ugotowana i tylko zmielona. Nabiera głębi smaku i są wyjątkowe. Jakie przyprawy? Sól, pieprz, majeranek. Niektórzy dodają jeszcze mieloną kozieradkę czy tymianek fajsławicki. Po ugotowaniu polewane olejem z duszoną cebulką. Jednak najlepsze są oczywiście odsmażane
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda
Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 3-4 łyżki oleju do smażenia
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić, a następnie zmielić lub zmiksować blenderem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
– dodać zmieloną soczewicę, pieprz, kozieradkę, tymianek i majeranek. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Wystudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem
– jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę oleju lub wody
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą
– powoli dodawać gorącą wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut, pod przykryciem
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką
Tak, ale będą chlebowe w smaku
Mam pytanie. Czy pierożki wyjdą z maki pszennej typ 1850?
nasiona
Takie pytanie: kozieradka – suszone liście czy zmielone nasiona?
Około 40 sztuk
Na około ile pierogów wielkości ze zdjęć są podane te składniki?
U mnie na wigilijnym stole są obowiązkowe
Te pierogi są absolutnie wspaniałe! Proste szybkie i tak pyszne! Zawsze jak je robię mam ochotę roznosić je znajomym, żeby nieść przepis dalej. Być może nawet uda mi się je przemycić na rodzinnej wigilii. Dziękuję za ten przepis!
Cieszę się, że smakują
Pyszne!!! Dodalam tylko mniej tymianku . Cała reszta dla mnie w punkcik. Dziękuje bardzo
Bardzo dziękuję Ja znowu jestem uzależniony od soczewicy. Pierogi z soczewicą były moją pierwszą potrawą, którą sam przygotowałem w wieku 15 lat
Powiem szczerze, że soczewica mnie bardzo długo nie przekonywała, ale… po tych pierogach, chyba bardzo mocno zastanowię się nad jej szerszym wdrożeniem do swojej diety. Mega pierogi, świetny przepis!
korzeń
Dzień dobry! Mielona kozieradka-chodzi o mielone liście czy nasiona?
Nie. Wszystkie soczewicę nie wymagają moczenia. Zielona, brązowa i czarna są gotowe już po około 30 minutach. Czerwona po około 10-15
Czy soczewicę trzeba wcześniej namoczyć?
Dziękuje!
Lubczykiem
Brak kozieradki… czy zastąpić ją czymś?
niestety nie. czerwona nadaje się do zup, bo szybko się rozpada i jest bardzo wodnista
Czy może być czerwona soczewica?
Super Życzę smacznego
Wyszły przepyszne,moja 6-latka zjadła 9 sztuktakże pełna rekomendacja.
będzie ciężko. Proponuje zrobić z niej zupę krem, a nową ugotować
Zapomniałam odcedzić soczewicę, da się ją jakoś zagęścić? Czy lepiej nową ugotować?
W takim razie czekam na przepis 😀
Jasne, że da
A może teraz pierogi ruskie ale bez tofu? Da się tak?
Po cichu liczę, że coś z tego wyjdzie Fajnie gdyby zaproponował Pan wersję na słodko i wytrawnie z wytarwną posypką. Będe trzymać kciuki
Zobaczymy
Smacznego
Zrobiłam , są przepyszne tzn. były bo zniknęły…..
Mam dla Pana wyzwanie. Wegański kołacz ale nie placek tylko taki nawijany (chyba węgierski) Byłabym wdzięczna. Sprzedają u mnie w mieście ale one nie są wegańskie ;/