KRUCHE BABECZKI Z KREMEM JAGLANO-KOKOSOWYM
weganon 30 kwietnia 2019

DSC_0155

Kruche babeczki z owocami, to klasyka kuchni polskiej. Były popularne w cukierniach, w czasach PRL. Jakie nieliczne, przyciągały wzrok swymi kolorami i również smakiem. W cukierni pod szkoła, zawsze były na wystawie. Delikatne kruche ciasto, krem budyniowy i soczyste owoce. Niektóre były pokryte dodatkowo galaretką. Coś wspaniałego.

Z czasem do rodzimych owoców, dołączały te egzotyczne. Zmieniały się również kremy. Dzisiaj możemy kupić gotowe upieczone spody. Ich skład jest różny i nie jest wegański. W domowym zaciszu można wykonać samodzielnie. Nie są trudne. Kremy możemy wybierać w zależności od upodobań smakowych. Budyniowe, karpatkowe, z bitej śmietany kokosowej itp. Kwestia owoców, też jest indywidualna. Ja uwielbiam owoce kwaskowe i soczyste.

DSC_0166

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 150 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 2 łyżki śmietany sojowej (z TEGO przepisu)
– ½ szklanki dowolnego cukru pudru lub pudru z ksylitolu

Krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 82% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– skórka starta z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– dowolny cukier do słodkości
– dowolne owoce

WYKONANIE:

Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować

– dodać mąkę i szybko zagnieść. Powinno powstać zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, to dodać zimnej wody. Jeśli wilgotne, to dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
– odrywać ciasto i wykleić foremki do babeczek. Warstwa powinna być cienka
– piec 10 minut w 180°C. Wystudzić i wyjąć z foremek

Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dodać do gorącej kaszy wraz ze skórką i sokiem z cytryny, ekstraktem i cukrem
– wszystko dokładnie zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki na godzinę
– krem nakładać na babeczki. Ozdobić owocami

DSC_0151

DSC_0167

DSC_0141

8 Komentarze

  1. Czy do ciasta mogę użyć śmietanę z kokosa firmy Planton? Ewentualnie cxym zastąpić, Alergia na soję

  2. Hej! Czy jest szansa, że z tego przepisu wyjdzie jedna standardowa tarta? Jak uważasz?

  3. jest trochę za rzadki. By mógł być bardziej zawarty, wystarczy dodać połowę porcji mleka, lub więcej kaszy jaglanej

  4. Witam, ile babeczek wyjdzie z przepisu i czy kasze gotowac 20min od postswienia garnka na gazie czy od zagotowania? :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *