Przyszedł czas na nowe przepisy wigilijne i bożonarodzeniowe. Będzie słodko, wytrawnie, tradycyjnie i w nowych odsłonach oraz regionalnie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Nie będę na razie zdradzał wszystkich szczegółów, ale będzie trochę zaskoczenia
Na początek tofurnik. To kolejny przepis na to ciasto. Chciałem by był wyjątkowy. By zawierał całą esencję świąt. Jest w nim mak, przyprawy korzenne, cytrusy, suszone owoce, orzechy i czekolada. Wszystko to, co kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przepis łatwy, bezglutenowy. Dla zainteresowanych, nie czuć smaku tofu. Cytrusy i przyprawy korzenne, robią swoje. Zamiast oleju lub śmietany kokosowej, użyłem masła orzechowego. Nadaje przyjemnego smaku i lekkiej tłustości.
SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy 22 cm
Na spód:
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 2-3 łyżki syropu z agawy lub kwaskowego dżemu
Na masę:
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 3 kostki naturalnego tofu po 180 g
– ½ szklanki maku
– skórka i sok z 2 cytryn
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– ½ szklanki cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego słodziwa
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 15 śliwek suszonych
Polewa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada ok 70% 100 g
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać wierzch
Masa:
– tofu zmiksować z sokiem i skórką cytrynową i mlekiem na gładko (blender lub malakser)
– dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować
– dodać mak, cukier, przyprawę, mąkę i drobno pokrojone śliwki. Dokładnie wymieszać
– wylać na spód
– piec 50 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka
– wyjąć i wystudzić
Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować, dodać połamaną czekoladę i przyprawę. Wymieszać do rozpuszczenia. Można posypać orzechami, żurawiną
Niekoniecznie. Inna struktura i smak
Czy można, zamiast masła orzechowego, dać tahini?
Bardzo, bardzo się cieszę, że smakuje
Pozdrawiam serdecznie
Pawle, ten tofurnik jest najlepszy ze wszystkich rodzaji tofurników jakie jadłam:)))) pyyycchhhaaa!!!:)))
Wraz z gośćmi byliśmy nim po prostu zachwyceni:)
Dziękuję za super przepisy:)))
Pozdrawiam ciepło:)
Kamila
Nie trzeba
Czy mak trzeba wcześniej moczyc?
Ubita śmietanka kokosowa
Z jakiej masy jest zrobiona biala dekoracja? Z gory dziekuje za odpowiedz x
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
..ojejj…wygląda tak kusząco…a ja nadal bez piekarnika…
Zdjęcia mistrozwskie!!! Cała ta aranżacja zimowa….pysznie i pięęęknie!:)))
Pozdrawiam:)
Kamila