TOFURNIK BOŻONARODZENIOWY
weganon 5 grudnia 2018

DSC_0063

Przyszedł czas na nowe przepisy wigilijne i bożonarodzeniowe. Będzie słodko, wytrawnie, tradycyjnie i w nowych odsłonach oraz regionalnie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Nie będę na razie zdradzał wszystkich szczegółów, ale będzie trochę zaskoczenia :)

Na początek tofurnik. To kolejny przepis na to ciasto. Chciałem by był wyjątkowy. By zawierał całą esencję świąt. Jest w nim mak, przyprawy korzenne, cytrusy, suszone owoce, orzechy i czekolada. Wszystko to, co kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przepis łatwy, bezglutenowy. Dla zainteresowanych, nie czuć smaku tofu. Cytrusy i przyprawy korzenne, robią swoje. Zamiast oleju lub śmietany kokosowej, użyłem masła orzechowego. Nadaje przyjemnego smaku i lekkiej tłustości.

DSC_0095

SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy 22 cm
Na spód:
– ½ szklanki pestek słonecznika

– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 2-3 łyżki syropu z agawy lub kwaskowego dżemu

Na masę:
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)

– 3 kostki naturalnego tofu po 180 g
– ½ szklanki maku
– skórka i sok z 2 cytryn
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– ½ szklanki cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego słodziwa
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 15 śliwek suszonych

Polewa:
–  ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1 czekolada ok 70% 100 g
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać wierzch

Masa:
– tofu zmiksować z sokiem i skórką cytrynową i mlekiem na gładko (blender lub malakser)

– dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować
– dodać mak, cukier, przyprawę, mąkę i drobno pokrojone śliwki. Dokładnie wymieszać
– wylać na spód
– piec 50 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka
– wyjąć i wystudzić

Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować, dodać połamaną czekoladę i przyprawę. Wymieszać do rozpuszczenia. Można posypać orzechami, żurawiną

DSC_0077

DSC_0076

DSC_0079

10 Komentarze

  1. Pawle, ten tofurnik jest najlepszy ze wszystkich rodzaji tofurników jakie jadłam:)))) pyyycchhhaaa!!!:)))
    Wraz z gośćmi byliśmy nim po prostu zachwyceni:)
    Dziękuję za super przepisy:)))
    Pozdrawiam ciepło:)
    Kamila

  2. ..ojejj…wygląda tak kusząco…a ja nadal bez piekarnika…
    Zdjęcia mistrozwskie!!! Cała ta aranżacja zimowa….pysznie i pięęęknie!:)))
    Pozdrawiam:)
    Kamila

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *