ŚMIETANKOWE BROWNIE KORZENNE
weganon 28 stycznia 2023

DSC_0011

Ludzkość dzieli się na zwolenników i przeciwników brownie. Jedni uwielbiają ciężkie, ciągnące się, wręcz zakalcowate ciasto czekoladowe. Reszta nie jest w stanie przełknąć takiego wypieku. Ja zaliczam się zdecydowanie do pierwszej grupy. Im bardziej ciężkie brownie, tym lepiej. Na blogu znajdziecie przeróżne jego wersje. Polecam wpisać w wyszukiwarkę BROWNIE, a wyświetli się ponad 10 przepisów.

Historii, ale również legend wokół brownie, jest kilka. Pierwsza to opowieść o Pani Mildred Schrumpf – bibliotekarce, która postanowiła upiec czekoladowe ciasto, ale zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Powstał wypiek, który przypominał popularny zakalec. Goście byli nim zachwyceni. Pierwsze wzmianki o brownie pochodzą z 1904 roku w książkach kulinarnych. Jednak znane było już w XIX. To Chicago szczyci się palmą pierwszeństwa w opracowaniu jego receptury. Przygotował je cukiernik, który pracował w hotelu Palmer House Hilton w Chicago. Na prośbę żony właściciela hotelu, miał przygotować wyjątkowe ciasto z okazji 400 rocznicy odkrycia Ameryki przez Kolumba. Pierwotnie brownie nie zawierało czekolady, a melasę (przepis Fannie Farmer). Dopiero na początku XX wieku głównym składnikiem jest czekolada, dzięki dużej kampanii reklamowej Nestle. Reasumując, to ciasto na wskroś czekoladowe i amerykańskie.

Wersja wegańska nie zawiera jaj czy masła. Łatwo je zastąpić w przepisie. Mus z jabłek czy dyni oraz aquafaba. Olej roślinny zamiast masła. Roślinna śmietanka czy jogurt oraz mleko roślinne. Pełna dowolność. Siekane orzechy, maliny i korzenne przyprawy, które podbijają smak czekolady. Takie brownie uwielbiam najbardziej.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

– 200 g czekolady ok. 70%
– 170 g aquafaby (używam płynu nie z puszek z ciecierzycą, a słoika)
– 400 g gęstej roślinnej śmietanki (użyłem 2 opakowania 15% PLANTONA)
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 230 g mąki pszennej uniwersalnej
– 20 g kakao
– 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru w proszku

WYKONANIE:

– piekarnik nagrzać do 170°C
– formę o wymiarach 20 na 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
– śmietany lekko podgrzać w garnuszku. Wyłączyć grzanie. Dodać 100 g połamanej czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia
– aquafabę miksować blenderem przez minutę. Dodać czekoladę w śmietanie oraz olej i ponownie miksować minutę
– mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, imbirem, cukrem oraz 100 g czekolady grubo posiekanej. Wlać płynne składniki i dokładnie wymieszać
– wylać masę do formy. Piec około 30 minut. Środkowa półka. Grzanie góra/dół. Wystudzić

DSC_0031

DSC_0007

DSC_0023

DSC_0005

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *