Za każdym razem, kiedy robię te kotlety, wspomnienia powracają. To były moje początki z kuchnia roślinną, a było to bardzo dawno. Ponad 25 lat temu nie było internetu czy książek z kuchnią roślinną, (jeśli były to raczej anglojęzyczne). Jedynym źródłem, był dział z przepisami jarskimi w Poradniku Domowym. To były pierwsze doniesienia z kuchnią roślinną. Przepisy proste, smaczne, szybki i ratowały życie weganina. Pojawił się w nich przepis na selerowe „schabowe”. Od tamtego czasu, robię je dość często.
Seler jest specyficznym warzywem. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wszystko przez jego smak. Roślinożercy uwielbiają do za smak. Jest pełen umami, stąd to uwielbienie. W okresie Bożego Narodzenia, przerabiany na selerybę. Wielu zakochało się w tej potrawie i nie wyobraża sobie bez niej Wigilii. Seler idealny jest do zup, pst czy pasztetów. Wzbogaca smak potrawy. Podobnie ma się sprawa z kotletami. Ugotowane w bulionie plastry korzenia, nabierają dodatkowego smaku. Panierowane i smażone, są przepyszne. Kiedy robią kotlety? Przeważnie, gdy gotuję zupę. Wrzucam kawałki selera wraz z innymi warzywami i wyławiam je, gdy są lekko miękkie. Do panierowania używam gęstego ciasta naleśnikowego i tartej bułki lub innej panierki. Kotlety idealnie smakują z puree ziemniaczanym i surówką. Są dobre na ciepło i zimno. Spokojnie można je wepchnąć w bułkę, jako burgera
SKŁADNIKI:
– główka dużego selera
– bulion warzywny lub woda z dodatkiem ziół (tymianek, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz)
– dowolna mąka + woda
– do panierowania: tarta bułka wymieszana z ziołami (majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka), lub inna panierka
WYKONANIE:
– selera obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm
– włożyć do bulionu lub wody z przyprawami i gotować, aż będzie lekko miękki (około 10 minut). Wystudzić
– z mąki i wody, zrobić ciasto, które powinno być gęściejsze od naleśnikowego. Warto dodać do niego szczyptę soli i pieprzu. Maczać w nim selera, a następnie w panierce. Smażyć na rumiano z obu stron
Całe danie mnie skusiło Wspaniały przepis na seler! Lubię gdy jest dużo przypraw dla mnie to idealne wegańskie kotlety z selera! Dzięki
Cieszę się, że smakuje i smacznego
Genialny przepis, wyszły świetne w smaku i genialna panierka. Od siebie dodałem tylko więcej ostrego pieprzu bo lubię jak są mocno pieprzne. Zapisałem sobie przepis aby się go trzymać bo jest po prostu idealny. Dzięki za wskazówki na takiego schaboszczaka. Polecam wszystkim pozostałym także, to naprawdę jest pycha.
Można, ale nie będą tak dobre w smaku
WITAM
czy wspomniane kotlety można jakoś upiec w piekarniku?
Pysznościowy!!!!!!!!!!!
Ja chciałam tylko napisać, że jadłam je trzy dni z rzędu i przestałam dziś tylko dlatego, że skończył mi się seler. Zrobiłam trzeciego dnia modyfikację panierki – mąka z ciecierzycy zamiast zwykłej, żeby móc jeść same i nie martwić się, że strączków nie było na obiad. Wyszło tak samo super.
u mnie dziś na obiad
Te ‚ schabsony’ to coś MEGA PYSZNEGO! Dla kogoś takiego jak ja gdzie dopiero zaczynam przygodę bezmięsną to po prostu idealny przepis ba idealny blog kulinarny! Polecam!
Kiszona kapusta, cebula, jabłko, kminek, trochę oleju rzepakowego i cukru trzcinowego
Kocham kotlety selerowe (mój mąż nie ;)), a pytanie mam co do surówki na zdjęciach. Z czego jest zrobiona?
Surówki, sos grzybowy itp
Musi być pyszne! A jakie dodatki?
Nigdy nie lubiłam tych prawdziwych schabowych, ale ten selerowy kusi mnie bardzo. Jak wrócę z zimowiska, zaraz wypróbuję .
Kochałam selera jeszcze w czasach kiedy jadłam mięso. Wyciągałam z niedzielnego rosołu i robiłam tak jak pokazałeś. Wszyscy jedli kotleta a ja plastry selera. Jest przepyszny.