Pietruszczanka, pietruszajka, pietruńka, pietrusajka. Te wszystkie określenia dotyczą zupy, której głównym składnikiem jest korzeń i/lub natka pietruszki. Najbardziej znana w Częstochowie i okolicach (Herby Śląskie), ale również w Łodzi, gdzie pietruszajką określano również rosół z ziemniakami. Podawana często w Wielki Piątek, jako postna zupa. Jaka jest pietruszczanka? Banalnie prosta, tania i szybka w przygotowaniu zupa. Gotowana z dużej ilości korzenia pietruszki z dodatkiem selera i ziemniaków. Na początku gotowania dodaje się natkę pietruszki wraz z drobno posiekanymi łodyżkami. Na koniec gotowania, również dodaje się natkę. Ma słodkawy i przyjemny smak. Te słodycz przełamuje się kwaśną śmietaną. Dzięki dużej ilości natki, przypomina z wyglądu i trochę smaku, zupę szczawiową, gdy zakwasimy ją śmietana. Jeśli lubicie pietruszkę, to zupa będzie hitem w Waszym domu.
SKŁADNIKI:
– ½ kg korzeni pietruszki
– ½ kg ziemniaków
– 1 duży pęczek natki pietruszki
– ½ główki selera (około 250 g)
– 1 duża cebula (około 130 g)
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz do smaku
– 1 litr wody
– roślinna śmietanka (opcjonalnie)
WYKONANIE:
– wlać olej do garnka
– pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę
– łodyżki natki pietruszki drobno pokroić, a listki na grubo
– do garnka z olejem włożyć selera, pietruszkę, cebulę i sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać łodyżki i połowę listków natki oraz wodę. Gotować na małym ogniu przez 20 minut
– dodać ziemniaki i gotować kolejne 20 minut
– dodać resztę natki i gotować około minuty
– doprawić do smaku solą i pieprzem
Nie miałam pojęcia o istnieniu takiej zupy, zdecydowanie muszę wypróbować przepisu. Dziękuje za kolejną inspirację.