PIERNIKOWE CIASTKA Z BATATÓW I FASOLI
7 kwietnia 2016
Czy zdarza się Wam zrobić jakieś przepis, który nie wychodzi? Pewnie tak. A czy porażka okazuje się sukcesem? Pewnie też. Ten przepis taki jest. Chciałem otrzymać ciastka coś w rodzaju małych brownie.
Do brownie to im daleko, ale mają smak mojego dzieciństwa. Są niemal identyczne jak klasyczne Katarzynki (to nie tylko moja opinia). Mięciutkie i piernikowe. Wilgotne i melasowe w smaku.
Powiem tak. Zakochałem się w nich i dobrze, ze pierwotny przepis dał w łeb. Takie porażki kulinarne to ja rozumiem i oby ich było jak najwięcej.
A z czego te ciacha? Bataty, czerwona fasola, kakao i inne dodatki. Tak wiem. Wczoraj też były bataty, ale dostałem 20 kg i muszę je przerobić
Ilość jest na około 40 sztuk sporych ciastek ale, gwarantuję znikają szybko. Po raz kolejny udowadniam, że to wegańskich wypieków nie są potrzebne jajka, masło, śmietana itd.
SKŁADNIKI:
– 3 duże bataty
– 1 puszka czerwonej fasoli
– sok i skórka z 1 limonki lub cytryny
– szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub syropu (daktylowy, agawa, klonowy)
– płaska łyżka przyprawy piernikowej
– 2 kopiaste łyżki kakao
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– kopiasta łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
– bataty obrać ze skórki, pokroić na sporą kostkę i upiec w 200 stopniach do miękkości (ok. 30 min.). wystudzić
– bataty zmiksować z fasolą, skórką i sokiem z limonki na gładko oraz masłem orzechowym
– w misce wymieszać make, proszek, sodę, kakao, przyprawę piernikową i sól
– mleko podgrzać do wrzenia i dodać połamana czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać
– za pomocą miksera lub łyżki wymieszać wszystkie składniki
– na blachę ułożyć papier do pieczenia i kłaść masę nadając jej kształt ciastek (polecam łyżkę do lodów. Ułatwia pracę).
– piec 20 minut w 180 stopniach
– można polać czekoladą i posypać orzechami
powinno spokojnie wystarczyć
Mam dwa duże bataty. Wystarczy? Czy trzeba czegoś dać mniej?
dokładnie tak. Najlepiej przechowywać w formie musu niż w kawałkach. Ja tak robię
Jak myślisz czy można zrobić więcej tych batatów na następny raz i zamrozić? Robię tak z musem z dyni. Tylko te bataty to bym wolała przepuścić przez maszynkę do mięsa i potem zamrozić w torebce. Co o tym myślisz?
Dodałam mąkę kukurydziana i cieciorki. Zamiast czekolady karob. Połowę cukru a zamiast tego zmielone suszone morele. Pycha
Ja też zrobiłam tylko bez czekolady i z połową cukru, są spoko!
Zrobiłam je dzisiaj. Są przepyszne. Na górę zrobiłam polewę domowej roboty i posypałam wiórkami i podprażonymi płatkami migdałowymi
Dziś zrobiłam:) mąż patrzył na bataty na taśmie przy kasie- po co to kupujesz? a ciastka wcina aż mu się uszy trzęsą:). Bardzo dziękuje, często tu zaglądam i korzystam..
dzięki
jasne, mąkę pszenną można zastąpić pewnie inną, a ilość cukru zmniejszyć wedle uznania bądź w ogóle wyeliminować ciekawe pomysły kulinarne i bardzo ładny blog pzdr
Lucy
A czy można do orkiszowej dodać trochę pełnoziarnistej? Tu gdzie mieszkam trudno kupić taką orkiszowa a zostało mi chyba tylko szklanka.
Nie robiłem z bezglutenową wiec nie wiem czy się da
Ilość cukru lub syropu jest na 40 sporych ciastek. Zawsze można porcje zmniejszyć. A mąka jak każda inna. Nie jestem na diecie bezglutenowej wiec po co na silę mam brać bezglutenowe
pysznie wyglądają, ale ta ilość cukru…i mąka pszenna…
Lucy
to samo miałam pytać, czy da się na bezglutenowej?
Wyglądają pysznie:) mam jednak pytanie, czy mąkę można zastąpić jakąś bezglutenowa, np. owsiana? Pozdrawiam, Asia