Bardzo lubię wszelkie pieczone warzywa. Poprzez wysoka temperaturę uwydatnia się ich smak. Każdy sezon ma swoich bohaterów. Zimą najlepsze są warzywa korzeniowe (bulwy). Marchew, pietruszka, ziemniaki, topinambur, skorzonera, rzepa, seler, cebula, dynia, kalarepa czy liściaste jak cykoria czy sałata rzymska. Wszystko z rozgrzewającymi ziołami (tymianek, oregano, majeranek, kminek) i imbirem.
Takie mnóstwo składników daje pole do popisu by wykorzystać te warzywa np do zupy krem, dipów czy sosu do makaronu.
SKŁADNIKI:
– ilość dowolna – marchew, pietruszka, ziemniaki, topinambur, skorzonera, rzepa, seler, cebula, dynia, kalarepa, cykoria, sałata rzymska, czosnek, papryka
– zioła – tymianek, oregano, majeranek, kminek
– sól i pieprz do smaku.
– oliwa z oliwek
WYKONANIE:
– warzywa pokroić na kawałki, skropić oliwą, dodać zioła i dokładnie wymieszać poza cykorią i sałatą rzymską, które dodajemy na 30 min. przed końcem pieczenia.
– nagrzać piekarnik do 210°C i wstawić warzywa
– piec do miękkości (ok 90 minut)
– po prostu banał w wykonaniu
Przed pieczeniem