PIECZONA MŁODA KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI
weganon 18 maja 2019

DSC_0007

Czekam na nią cały rok. Młoda kapusta jest najlepsza. Lekko słodka, chrupiąca, delikatna, szybko się gotuje. Idealna na surowo w różnych sałatkach (np. w coleslaw). Świetnie komponuje się z młodą marchewką, pomidorami, kalarepką i koprem. To taki klasyczny i najczęściej serwowany zestaw. Młodą kapustę można serwować na różne sposoby. Pieczona w kawałkach, duszona w sosie żurkowym, jako gołąbki, zasmażana z kminkiem itd.

Moja dzisiejsza propozycja, to pieczona kapusta z młodymi ziemniakami. Doprawiona wędzoną papryką, przecierem pomidorowym i kozieradką. Z dodatkiem naci, młodej marchewki. Po zapieczeniu, nabiera wyjątkowego smaku. Jest bardziej aromatyczna i gęsta. W smaku przypomina, trochę bigos. Do tego pieczone, majerankowe młode ziemniaki. Obiad pełen smaku :)

DSC_0025

SKŁADNIKI:

– ½ dużej lub 1 mała główka młodej kapusty
– 2 spore młode marchewki z nacią
– 1 spora młoda cebula
– 2 łyżeczki kminku
– ¾ litra przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 10 średnich, młodych ziemniaków
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 pęczek koperku
– 2 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:

– kapustę drobno posiekać. Włożyć do garnka. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz listki natki marchewki. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać kminek, liście laurowe, ziele i sporą szczyptę soli
– wlać 1 szklankę wody, przykryć garnek, gotować na małym ogniu przez 20 minut
– w tym czasie ugotować ziemniaki
– do kapusty dodać przecier pomidorowy, koperek i majeranek
– gotować bez przykrycia, aż odparuje większość płynu i powstanie gęsta masa
– dodać kozieradkę, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć ziemniaki na wierzchu. Można posypać je majerankiem i polać oliwą
– piec 40 minut w 190°C. Góra/dół, środkowa półka
– po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem

DSC_0017

DSC_0031

DSC_0020

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *