Pierwszy raz połączenia ziemniaków i soczewicy, spróbowałem przy okazji robienia placków werbkowickich. Zawładnęły moim żołądkiem. Jeszcze przed smażeniem placków, masa była już wyjątkowa w smaku. Po usmażeniu, jeszcze lepsza. Czy taką masę można zapiec w formie pasztety? Zdecydowanie tak. Dodatek suszonych grzybów podbija smak. Do tego smażona cebulka, którą aromatyzuje się zielem angielskim i liściem laurowym. Do tego spora ilość majeranku, lubczyku czy kozieradki. Kolejny pasztet na blogu. Kolejny, który zasmakuje, jak poprzednie
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki zielonej soczewicy
– 4 średnie ziemniaki
– 2 spore cebule
– garść suszonych grzybów
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub 1 łyżka suszonego lubczyku, 6 ziela angielskiego, 2 liście laurowe
– ½ szklanki bułki tartej + do wysypania formy
sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku
– ½ szklanki oleju rzepakowego + do wysmarowania formy
WYKONANIE:
– do garnka wsypać soczewicę, dodać grzyby. Wlać wodę i ugotować do miękkości (około 20-25 minut). Odcedzić (płyn zachowajcie do zupy), wystudzić i zmielić
– ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać cebulę, ziele i liście. Smażyć, aż będzie rumiana. Wyjąć ziele i liście. Dodać majeranek, kozieradkę lub lubczyk. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia
– wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić do smaku sola, pieprzem i gałką muszkatołową
– masę można podzielić na 2 części i upiec w dwóch foremkach lub upiec w jednej dużej
– foremkę wysmarować olejem i wysypać bułką. Włożyć masę, wyrównać wierzch
– piec 50 minut w 180°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka
– wystudzić w formie i przełożyć na kilka godzin do lodówki
Mielony słonecznik lub mąka jaglana lub z ciecierzycy
Czym można by zastąpić bułkę tartą, żeby pasztet był bezglutenowy?
Spokojnie można blenderem ręcznym
czy zamiast mielenia, można użyć blendera ręcznego? Czy za bardzo to zmieni konstystencje soczewicy?
Ja podaje zawsze przepis podstawowy, a Wy oddawajcie różności
Pomysł ze szczypiorkiem i koperkiem idealny
Nie omijam przepisów, w których pojawiają się ziemniaki. Pasztet jest bardzo smaczny, wilgotny, delikatny. Ma dobrą konsystencję i długo zachowuje świeżość. Ja dodaję do niego na kanapkę kropelkę sosu barbecue i szczypiorek lub koperek. Na pewno powtórzę. Dziękuję Weganon!
Pieczarki będą dobre. Proszę je usmażyć, maksymalnie odparować płyn i zmielić
Bardzo chcę go zrobić, ale nie mam grzybów suszonych ☹ Mam świeże pieczarki i grzyby w słoiku. Cos z tego, czy da radę bez grzybów?
Nie ma potrzeby ich moczyć wcześniej
Zielona, brązowa lub czarna. Czerwona odpada
Czy gotowac soczewice z suszonymi grzybami czy najpierw je namoczyc?
A jak brązowa soczewica? Też się rozpadnie jak czerwona?
Cieszę się, że smakuje
Ten pasztet jest pyszny, polecam
Takie kupne aluminiowe do pasztetów lub keksów
Będzie dobra
A ewentualnie czarna soczewica? Tylko taka mi w szafce została
Jakiej wielkości mają być te 2 małe foremki ?
Nie polecam. Szybko się rozpada i jest zbyt wodnista
Czy mogę użyć czerwonej soczewicy?
Już dodałem. Gapiostwo ;). Dziękuje za czujność
Czy w liście składników nie brakuje czasem ziela i listka laurowego? Są w opisie smażone z cebulą, ale nie widziałam ile 😉