BEZGLUTENOWE Placki i naleśniki ŚNIADANIA

CIECIORKOWA TARTA Z BRUKSELKAMI

Jeżeli chodzi o ziarna ciecierzycy, to większość lubi jej smak. Z mąką już jest inaczej. Znam wiele osób, którym przeszkadza grochowy smak tego ziarna. Ja też musiałem się do niego przekonać. Plusem jest to, że pod wpływem ciepła ten smak ulega zmniejszeniu.  Z mąki z ciecierzycy robię naleśniki, frittaty i mini tarty. Dodanie płatków drożdżowych …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

BURGERY Z PIECZONEGO KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

Kiedy robiłem pasztet z pieczonego kalafiora i brokułów, stwierdziłem że pieczone kalafiory mają wyjątkowy smak. Nabiera charakteru. Staje się słodszy, wyrazisty. Pieczenie powoduje, że zostaje odparowany nadmiar wody. Nie należy się przerażać lekkim przypaleniem różyczek. Nadają lekko dymnego posmaku. Doskonałym towarzystwem do kalafiora są ziemniaki. Też zostały upieczone. Lekko chrupiąca skórka i kremowe wnętrze. Ponieważ …

DANIA OBIADOWE

FATAYER Z ZIELONĄ PASTĄ

Fatayer, to przekąska z ciasta drożdżowego wypełniona farszem. Bardzo popularne danie z rejonów Bliskiego Wschodu. Szczególnie Syrii, Libanu czy Palestyny. Podobne odmiany można znaleźć również w Turcji,Jordanii czy Egipcie. Najczęściej farsz stanowi mielone mięso, szpinak (sebanekh) lub ser (jibnah). Wyróżnia się dwa podstawowe kształty. W formie łódeczki lub piramidek. Wybrałem ten pierwszy kształt. Ciasto drożdżowe …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

WĘDZONA PASTA Z PIECZONYCH DYNIOWATYCH

Jeszcze ładnych parę lat temu, praktycznie nie robiłem past do pieczywa. Ajwar, lutenica, pinjur, adżyka, to wyśmienite bałkańskie i kaukaskie pasty. Każda ma charakterystyczny smak. Idealne do pieczywa czy jako samodzielne danie. Zastanawia mnie, dlaczego u nas nie mamy takich past. Przecież hodujemy tony warzyw. Bardzo aromatycznych. Na blogu jest sporo wszelkich smarowideł. Głównie są …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zapiekanki

FUTSU BLACK FASZEROWANA AROMATYCZNĄ PASTĄ

Kiedy się mieszka blisko jednego z najwspanialszych gospodarstw rolnych, można to potraktować jako wielkie szczęście. Jeżeli ma się obsesje na punkcie dyń, to raczej jako przekleństwo 🙂 Żartuje oczywiście. Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta na warszawskiej Białołęce, to raj dla wegan i nie tylko. Bogaty wybór wszelkich warzyw, miła obsługa, dobre doradzenie, co z czym, jak …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z ZIOŁAMI

Wrzesień, to najlepszy czas na wszelkie dania pomidorowe. Idealne są te pełne miąższu z małą ilością pestek. Mam taką przypadłość, że nigdy nie obieram ich ze skóry. Czy to do zup, sosów czy do sałatek. Zawsze pozostawiam. Pieczone pomidory mają bardziej intensywny smak. Odparowująca woda zatęża miąższ i nadaje inny wymiar tym warzywom. Pieczenie w …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA TRUFLOWA Z FIGAMI

Kika dni temu miałem do przygotowania kilka tart. Każda miała być inna. Większość na cele charytatywne i jedna na babski (kobiecy) wieczór dla koleżanki. Po zrobieniu niezliczonych ilości tych wegańskich słodkości, myślałem, że stanę przed faktem braku pomysłu. Rozczaruje Was. Nic z tego. Jak się uwielbia słodycze, a szczególnie tarty, to pomysłów nie ma końca. …

BEZGLUTENOWE Placki i naleśniki ŚNIADANIA

PLACKI Z DYNI I ZIEMNIAKÓW Z CURRY

Moje przyzwyczajenie do placków ziemniaczanych jest tak silne, że dodaje pyry do innych warzyw. Placki z cukinii, dyni, patisonów czy kabaczków, smakują mi zdecydowanie lepiej jak mają w sobie choć trochę ziemniaka. Nadaje on lekko ziemistego posmaku, placki są bardziej zwarte. W tym przepisie zastosowałem dynię bez łupinową (styryjską), ale można użyć każdej innej. Ziemniaki …