5 września 2019
DYNIOWO-PIERNIKOWE BROWNIE ZE ŚLIWKAMI premium
Możecie mnie nie lubić, ale uwielbiam jesień. Oczywiście najlepsza będzie ta, która jest słoneczna. Za co uwielbiam jesień? Za bogactwo moich ulubionych warzyw i owoców. Żadna pora roku, nie ma takiego repertuaru smaku, kolorów i tekstur. Dynie, śliwki, pomidory, papryka, cukinie, grzyby, jabłka czy gruszki. Jest, w czym wybierać. Potrawy wytrawne i na słodko. Najlepsze […]
premium
DYNIOWE „SCHABOSZCZAKI” premium
Roślinne „schabowe”, to klasyka kuchni wegańskiej. Z boczników, kani, selera, proteiny sojowej. Zachwycają smakiem nie tylko roślinożerców. W Lokal Vegan Bistro i Vege Bistro, zjecie je w proteiny sojowej i zawsze zachwycają. Podawane z puree ziemniaczanym, mizerią czy sezonowymi surówkami. Na niedzielny obiad. Mogę jeść, co tydzień 🙂 Czy tylko z tych warzyw czy grzybów, […]
premium
PODLASKA TOŁKANICA premium
Gdy ostatnio poprosiłem Was na FB i Instagramie o nazwy babki ziemniaczanej, nie było końca. Sam byłem zaskoczony, że nawet w tym samym regionie, jest ich tak wiele. Podobnie jest z przepisem. Z grzybami, cebulką, majerankiem, kiełbasą itd. Podawana na ciepło, czasem na zimno lub odsmażana. Z sosem grzybowym, surówką z kiszonej kapusty, z kiszonymi […]
premium
26 sierpnia 2019
ZAKRĘCONY DROŻDŻOWIEC ZE ŚLIWKAMI premium
Już są najlepsze śliwki na świecie, czyli nasz węgierki. Te wczesne, są idealne na ciasta, kiszenie czy w occie. Lekko twardawe. Te na koniec września, słodkie i pomarszczone, są idealne na powidła. Znane w każdym regionie kraju. Przerabiane na potrawy regionalne. Gdy zaczyna się ich sezon, przygotowuje ciasta i desery. Biszkopt, kruche czy ulubione drożdżowe. […]
premium
RADZIWIŁŁOWSKI KOMPOT JABŁKOWY premium
Lubicie kompoty? Ja uwielbiam. W moim domu zawsze były obecne. Do obiadu i gaszenia pragnienia. Zawsze z sezonowych owoców. W dzieciństwie dominował z mirabelek, porzeczek, truskawek, wiśni i oczywiście jabłek. Z jabłek ogrodowych i tych dziko rosnących. Jednym z moich ulubionych, był z rajskich jabłuszek. Intensywnie czerwony, lekko cierpki. Najlepsze do kompotów są jabłka kwaskowe. […]
premium
CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 11 – MARCEPANOWE KARTOFELKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ premium
Jest kilka słodkości, od których jestem uzależniony. Czekolada, masło orzechowe i marcepan. Tego ostatniego, mogę zjeść każdą ilość. Uwielbiam smak słodkiej masy migdałowej. Najlepiej, jeśli polana jest czekoladą 😉 Z masy marcepanowej, można zrobić sporo różnych słodkości. Ciastka, trufle, grzybki i właśnie prezentowane kartofelki. Wyglądem przypominają małe pyrki. W przypadku ciasteczek cieszyńskich, niektóre gospodynie do […]
premium
CHAROSET premium
Pojawiły się już pierwsze jabłka. Moje ulubione antonówki. Kupiłem 3 kg, bo będę robił z nich 3 regionalne słodkości. Będzie Śląsk, lubuskie i lubelskie. Uwielbiam kwaśne jabłka. Idealne są do deserów, przeróżnych racuchów, placków, naleśników itd. Jabłka pasują do prostych i wykwintnych deserów. To nasz skarb narodowy. Dziś przepis, który pozostawili nam w spadku, polscy […]
premium
CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 10 – MARCEPANOWE GRZYBKI premium
Mam plan, by do Bożego Narodzenia, podać Wam 30 przepisów na ciasteczka cieszyńskie. Nie ma nic lepszego, niż świąteczny stół, pełen małych słodkości. Oczywiście ciasteczka nie muszą być tylko na świąteczny stół. Możecie je robić, kiedy tylko chcecie. Na Śląsku Cieszyńskim, te ciasteczka są najpopularniejsze na Boże Narodzenie. Jednak królują również na weselach, chrzcinach, komuniach […]
premium
KOTLETY LECZO premium
Leczo wpisało się w kulinarną mapę Polski. W każdym rejonie kraju, jest przygotowywane. Najczęściej od lata do później jesieni. Wtedy jest sezon na wszystkie składniki potrawy. Podawana z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Na obiad lub kolację. Rozgrzewa w jesienne wieczory. Syci, dzięki sporej ilości błonnika. Leczo kochamy wszyscy. Podstawą jest zawsze papryka, cebula i […]
premium
WEGAŃSKIE MAĆKI W KAPUŚNICY premium
Fascynacji kuchnią śląską, ciąg dalszy. Podczas mojej wędrówki po Beskidzie Śląskim, poznałem wiele zaskakujących potraw i opowieści o ich powstaniu. Ustronie, Cieszyn, Bielsko Biała, Pszczyna, Wisła, Koniaków czy Istebna. To niektóre z miast, gdzie kuchnia regionalna jest tak mocno kultywowana i obecna. Można jej spróbować w wielu restauracjach, barach czy karczmach. Wiele z tych potraw […]
premium
CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 9 – SKŁADANE ŁEZKI NUGATOWE premium
Nugatowe łezki składane, to kolejne z ciasteczek cieszyńskich. Kruche i o mocnym smaku czekolady i kremu nugatowego. Jeśli chodzi o krem, to możecie użyć gotowego lub przygotować samemu. Wybrałem opcję drugą, bo gotowe masy są przepełnione różnymi dziwnościami i rzadko są wegańskie. Łezki to jedne z moich ulubionych ciasteczek cieszyńskich 🙂 SKŁADNIKI: Ciasto: – 2 […]
premium
WIŚLAŃSKA KAPUŚNICA premium
Pewnie większość z Was zna kwaśnice, kapuśniak lub inne zupy z dodatkiem kapusty. Założę się jednak, że większość z Was nie zna kapuśnicy. Pierwszy raz usłyszałem o niej, rok temu. Byłem w Wiśle na wycieczce. Nie wykazywałem zbytniego zainteresowania, bo moje skojarzenia były z kwaśnicą. Kwaśnicą pełną baraniego mięsa. W tym roku, postanowiłem zbadać temat. […]
premium