MIELONE Z DUSZONYCH WARZYW
8 lutego 2016
Z czego można zrobić mielone wegańskie? Niemal z wszystkiego. Nie ma ograniczeń. Trzeba połączyć kilka zmielonych składników i gotowe. Zawsze musi być produkt spajający. Często są nim kasze. Coś nadającego odpowiednią konsystencję. Mogą to być płatki, zmielone pestki słonecznika lub dyni, tarta bułka lub chleb razowy.
Kotlety powinny mieć sporą ilość białka. Zapewniają je strączki i kasze.W okresie zimowym idealne są warzywa korzeniowe. Po ugotowaniu mają zwartą strukturę i zawierają mało wody. Przeważnie dodaję do masy świeże zioła. Natkę pietruszki czy kolendry. Kotlety mogą być pieczone (wtedy nie obtaczamy ich w tartej bułce) lub smażone w niewielkiej ilości tłuszczu.
Uduszone warzywa w małej ilości wody są świetnym materiałem na wegańskie mielone.
SKŁADNIKI:
– 4 średnie marchewki
– 1 spora pietruszka
– pół średniego selera
– biała część pora
– puszka czerwonej fasoli
– 10 pieczarek
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka płatków owsianych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– szklanka tartej bułki + do obtoczenia jeśli kotlety będą smażone
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka curry
– łyżka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
– kaszę ugotować w 1 szklance wody i wystudzić
– marchewki, pietruszkę, selera, pora i pieczarki pokroić w sporą kostkę i podsmażyć w garnku na oleju. Dodać liście laurowe, ziele, trochę soli i 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu do miękkości. Warzywa odcedzić (płyn zachować np do sosów). Wystudzić
– słonecznik i płatki drobno zmielić
– malakserem lub blenderem zmiksować kaszę, fasolę i warzywa. Dodać słonecznika, płatki, bułkę tartą i pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– masę odstawić na pół godziny
– formować kotlety, obtaczać je tartej bułce i smażyć na rumian z obu stron
Zdecydowanie tak
Myślę, że warzywa można też ugotować na parze.
miło mi i życzę wielu inspiracji kulinarnych
Są przepyszne. U mnie dziś były na obiad:). A na deser Twoje korzenne ciasto z dyni. Tylko, że jeszcze nie próbowałam, bo zastyga. A jutro jak się uda na kolację soczewica po bretońsku. Normalnie szaleję z weganonem 😉
Cieszę się, że smakują Ja nie mrożę, ale myślę, że bez problemu można
Te kotlety są REWELACYJNE!!!! Szczerze polecam. Myslisz, że nadadzą się do mrożenia, bo wyszło mi ich 18 sztuk?
Super, dziękuję!
około 14 sztuk
Szykuje się pyszny obiad Małe pytanie: z tych proporcji ile takich mielonych mniej więcej wychodzi?
Fajny przepis. Ja ostatnio robiłam burgery z fasoli mung i wyszły genialnie
http://www.dziurawykociol.pl
To super smacznego
Zrobiłam dziś na obiad i to najlepsze wege mielone jakie jadłam! Mistrzostwo świata 😀
Mniam mniammmm i kolejny przepis do zrobienia :)))
Asia
Mistrzostwo! Koniecznie muszę je zrobić! A ta marchewka z groszkiem w słoiku obok przypomniała mi całe dzieciństwo i moją kochaną babcię (nieżyjącą już niestety) Robiła najlepsza marchewkę z groszkiem na świecie!
maksymalnie odparowuje płyn. Doprawiam ewentualnie oregano, majerankiem i czosnkiem. Jeżeli chcę by był gęsty to dodaję trochę mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej. I pytać trzeba. Po to tu jestem
pewnie, że tak tylko wtedy ich nie panierować. Piec 20-25 min. 190 stopniach
Mozna je upiec w pierkaniku?
zapowiadają się ciekawie!
Jaki potem robisz sosik z takiego płynu? I jak? Przepraszam za pytania, ale dopiero zaczynam i nie wszystko jeszcze ogarniam