

SKŁADNIKI:
– szklanka mrożonej kukurydzy
– szklanka mrożonego zielonego groszku
– puszka czerwonej fasoli
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– 10 pieczarek
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 mała cukinia
– 1 miękkie awokado
– sok z połowy limonki
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
– łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
– pół łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonych nasion kolendry
Polenta:
– 100 g polenty
– 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
– łyżeczka curry
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól do smaku
WYKONANIE:
– pieczarki, kukurydzę, cukinie, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę
– podsmażyć na oleju, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut
– dodać przecier pomidorowy i dalej dusić do miękkości warzyw
– w między czasie ugotować groszek i kukurydzę
– dodać do garnka wszystkie przyprawy, groszek, czosnek, kukurydzę i fasolę
– doprawić solą i pieprzem do smaku
Polenta:
– w zależności jaką formą polenty dysponujecie, przygotujcie ją wg przepisu na opakowaniu
– w moim przypadku 2 szklanki mleka sojowego zagotowałem, dodałem polentę i ciągle mieszając, gotowałem 3-4 minuty. W zależności jaką chcemy uzyskać gęstość, dodajemy mniej lub więcej mleka
– dodać curry, płatki i olej. Dokładnie wymieszać
– doprawić solą do smaku
– na talerz nałożyć polentę, na wierzch sos. Ozdobić kawałkami awokado i natką pietruszki lub kolendry, polać sokiem z limonki
Polenta gotowana na mleku ? Musze to sprobowac . We wloszech gotuje sie na wodzie.
Gratuluje ci twoich pomyslowych przepisow! Jestes niesamowity!
To zależy ile chcesz zjeść
myślę, że spokojnie na 3 porcje
ile porcji polenty wychodzi z podanego przepisu?
Też byłam w ubiegłym roku w Meksyku i jedzonko wegańskie było b.smaczne
bez problemu miałam nawet zupy wege przygotowywane
polentę z sosem na pewno zrobię, żeby wspomnieniami wrócić do niedawnej wyprawy w to słoneczne miejsce
Weganonie, jak najbardziej tam się wybierz. Fajnie by było gdybyś zrobił pastę z czarnej fasoli na ciepło, bo tym się zajadają Meksykanie od rana do wieczora
bardzo bym Cie o to prosiła
Asia
łaaaaał moja ukochana polenta! i to jeszcze w takim wydaniu- w weekend próbuje!
Najczęściej jem polentę na słodko, muszę spróbować takiej obiadowej wersji 😉
Zazdroszczę
asertywność meksykańska jest bardzo znana 
Byłam w Meksyku w zeszłym roku i przez 2 tygodnie jadłam jak głupia. Moje szczęście osiągnęło apogeum, gdy na targu na stoisku, gdzie serowali tylko mięso, w ciągu 5 minut zorganizowali mi wege wyżerkę.