KAWOWY BUDYŃ JAGLANY
weganon 3 lutego 2017

DSC_0011

Budynie z kasz to prawdziwy hit. Idealnie kremowe, bogate w smaku. Za każdym razem można zmieniać opcje dodatków. Przy tym są bardzo sycące. Nie trzeba dodawać mąki ziemniaczanej. W zaledwie kilka minut mamy gorący kubek czegoś smakowitego. Bez zbędnej chemii.

Moje ulubione to z kaszy jaglanej, manny i gryczanej. Ten pierwszy jest najlepszy. Przynajmniej raz w tygodniu go robię. Ma jeszcze jedną właściwość. Po schłodzeniu w lodówce powstaje z niego krem. Idealny do smarowania ciast, ciasteczek czy pieczywa.

Kasza jaglana wymaga dodatków smakowych. Jest dość mdła, ale idealnie chłonie smaki dodatków. Na blogu jest piernikowy. Do niedawna mój ulubiony. Został jednak zdetronizowany nową propozycją.

Jestem z tych, którzy nie pijają kawy. Jednak w deserach uwielbiam jej smak. W połączeniu w kaszą tworzy coś bajecznego. Gdy dodamy do niego mielony kardamon i cynamon to otrzymamy idealny mix budyniowy :)

DSC_0008

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (owsiane, ryżowe, sojowe lub inne)
– 1 łyżka zmielonej kawy (lub więcej, jeśli lubicie)
– dowolny syrop do smaku lub nierafinowany cukier
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– ½ łyżeczki cynamonu
– dowolne owoce lub orzechy

WYKONANIE:

– do garnka wlać 2 szklanki mleka. Dodać kawę i zagotować. Odstawić na 10 minut. Przecedzić płyn przez filtr lub zlać znad fusów (można jeż umieścić kawę w sitku)
– kaszę dokładnie kilka razy przelać wrzątkiem na sicie (pozbywamy się goryczki). Przenieść do garnka z mlekiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut
– następnie dodać ½ szklanki pozostałego mleka (można je podgrzać, ale nie trzeba)
– za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować na gładko
– dodać przyprawy, syrop lub cukier do smaku i dalej zmiksować
– nałożyć do kubka. Na wierzchu ułożyć owoce lub orzechy. Można polać syropem

DSC_0013

22 Komentarze

  1. Od dawna zbierałam się do zrobienia tegoż budyniu. Dziękuję! Jest cudowny :) dodałam też syrop waniliowy, borówki i mango. Polecam gorąco i pozdrawiam.

  2. Kasza i bataty będą idealne. Trzeba dodać tylko coś cytrynowego by nie było mdłe. Tahini miksuje z kaszą i daktylami. I dziękuje za tak miłe słowa i zapraszam :)

  3. Boskie! A mogę spróbować zmiksować kaszę jaglaną z pieczonymi słodkimi ziemniakami? Jak wyjdzie? A z tahini? Co dodać?
    Ten blog jest wspaniały, bije o głowę wszystkie wegańskie blogi, jakie dotąd znalazłam, polskie i zagraniczne. Love and love. Dzięki!! Czekam na kolejną książkę z daniami obiadowymi. I z daniami jednogarnkowymi dla leniwych wegan.

  4. Zrobiłam czekoladowy. Na mleku migdałowym. Totalny odjazd.. Szkoda, że foty nie moge wstawić.

  5. Ile czasu trzeba blendować, żeby był gładki krem? Ja blenduję i blenduję i kasza dalej pływa w budyniu :(

  6. Bardzo prosty i pyszny ! Podalam go z orzechami laskowymi i cudnie slodkimi gruszkami. Pozdrawiam :) stala czytelniczka z Tours :)

  7. to blog z kuchnią roślinną i dlatego krowiego nie ma, ale oczywiście że tak

  8. superowy pomysł uwielbiam jaglane budynie mam tylko pytanie czy można użyć kawy rozpuszczalnej i w jakiej proporcji ?
    z góry dziękuje za odp i superrr bloga z mnóstwem inspiracji

  9. Mój ulubiony to ten Twój piernikowy. Kochają go też moje dzieci. Choć w żadnej innej postaci kaszy jaglanej nie tkną.
    Ten pewnie to bardziej wersja dla dorosłych, ale brzmi smakowicie…

  10. Wyglada przepysznie☺Dziekuje za pomysl polaczenia kaszy jaglanej z kawa, napewno skorzystam

  11. Bardzo dziękuję za ten przepis! Również uwielbiam budynie jaglane, a takiego połączenia JESZCZE nie próbowałam :-)

  12. Jaglana ma ogrom zastosowań, jest moją ulubioną kaszą!:) ..a z takich kremo-budyni to ostatnio jabłkowy robię, jest wspaniały i idealnie kremowy i też bez mąki;) świetny na deser albo podwieczorek. Pozdrawiam:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *