GOŁĄBKI Z KASZAMI I GRZYBAMI
weganon 11 stycznia 2015

 

Wersji gołąbków jest chyba tyle ile ich gotujących. Ta wersja jest z kaszą perłową, pęczakiem, opieńką miodową, marchewką i soczewicą. Do zawinięcia farszu wybrałem kapustę włoską bo jest delikatniejsza (łatwo się zwija), bardziej widowiskowa i szybciej się gotuje.
Dodatek opieńki sprawia, że smak grzybów jest wyczuwalny ale nie dominuje. Kasze są lekko rozgotowane by lepiej się kleiło a zamiast jajka oczywiście len mielony.


SKŁADNIKI:


– 1 średnia główka kapusty włoskiej
– 100 g kaszy pęczak
– 100 g kaszy perłowej
– pół szklanki zielonej soczewicy
– 200 g mrożonych grzybów (u mnie opieńka)
– 1 marchewka
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
– łyżeczka oregano
– łyżeczka kminku
– sól i pieprz do smaku
– sos pomidorowy 


WYKONANIE:


– oddzielić liście kapusty i podgotować ok. 15 min. i wystudzić. Grube nerwy można wyciąć lub stłuc je tłuczkiem.
– do garnka wsypać obydwie kasze, soczewice, pokrojoną w kawałki marchewkę i grzyby. Zalać wodą. Gotować ok. 30 min. (do miękkości marchewki). Całość odcedzić na  durszlaku a płyn pozostawić i doprawić solą do smaku.
– połowę farszu zmiksować blenderem i wymieszać z drugą częścią. Dodać len, oregano, kminek, sól i pieprz do smaku.
– farsz zawinąć ścisło w liście, umieścić w garnku i zalać wodą z gotowania farszu. Gotować 30 minut. Gołąbki wyjąć z wody (lub ją odlać ) i zalać sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy wykonałem samodzielnie w lato z oregano, bazylią, szalotką i czosnkiem

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *