Nasiona CHIA to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Są to malutkie ziarenka przypominające trochę len tyle, że mniejsze. Maja tą właściwość, że po dodaniu jakiegokolwiek płynu pęcznieją i to bardzo przypominając trochę (przepraszam za porównanie) żabi skrzek.
Ich właściwością jest to, że przyjmują smak płynu, w którym się znajdują dlatego postanowiłem jedną część namoczyć w mleku migdałowym z ksylitolem a drugą w soku jagodowym.
Wyszedł pyszny deser, który jest tak syty, że spokojnie może być II śniadaniem.
SKŁADNIKI:
– 2 łyżki nasion Chia
– szklanka mleka migdałowego (pasuje też kokosowe)
– szklanka soku jagodowego lub malinowego
– 1 łyżeczka ksylitolu
– owoce do przybrania
WYKONANIE:
– 1 łyżkę nasion zalać sokiem owocowym
– mleko migdałowe dosłodzić ksylitolem i zalać drugą łyżkę Chia
– odstawić na 8-10 godzin i gotowe
Podchodziłem do nich jak do jeża ale warto było. Następny pomysł to ciastka z Chia i daktylami
nasiona chia zyskują coraz większą popularność, cieszę się, bo są pyszne!