DYNIE DROŻDŻOWE Z DYNIĄ :)
weganon 5 października 2016

dsc_0010

Dynia w ciastach, dynia w pastach, dynia w pasztetach i dynia risottach. A czasem samemu sobie trzeba wytworzyć dynie :)

Drożdżowe ciasta w wersji wegańskiej? Takie pytania dostaje wielokrotnie. „Przecież nie da się bez jajek, masła czy mleka”. Da się i różnicy w smaku praktycznie nie ma. Ciasta są pięknie wyrośnięte, smaczne i zawsze się udają.

Często do ciasta dodaję kurkumę. Oczywiście tylko dla koloru. To taki zabieg mający na celu zastąpić żółtko jajka. W tych drożdżówkach taką rolę pełni również mus dyniowy. Daje kolor ale również łączy składniki jak jajko.

Kształty drożdżówek są różne. Te mają kształt małych dyni. Ogonki wykonałem z kory cynamonu a listki są od głogu (oczywiście niejadalne na surowo :) )

dsc_0031

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + 2 łyżki
– 1 szklanka gęstego musu dyniowego z tego przepisu
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki nierafinowanego cukru pudru + 2 łyżki
– 1 torebka suszonych drożdży 7 g
– 1 łyżeczka kurkumy
– łyżeczka cynamonu
– laski cynamonu
– glazura: 5 łyżek mleka roślinnego + 1 łyżeczka cukru nierafinowanego

WYKONANIE:

– do garnka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– wymieszać mąkę, cukier, cynamon i kurkumę
– dodać mus dyniowy i zaczyn drożdżowy. Wyrobić dokładnie ciasto przez kilka minut. Nie powinno się kleić do rąk
– przełożyć do miski, zakryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę. Zrobić placek i podzielić na 8 równych części
– z każdego kawałka uformować bułeczkę. Trzymając w ręku ponacinać nożyczkami w 5 miejscach na grubość 0,5-1/2 cm. W środek włożyć korę cynamonu
– bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut
– posmarować glazurą i piec 15 minut w 190 stopniach

dsc_0014

dsc_0021

dsc_0024

10 Komentarze

  1. nie wiem jakiej gęstości był mus dyniowy, ale dodawanie i ponowne wyrabianie masy powoduje, że staje się bardziej rzadka i znów wymaga dodatku mąki. Lepiej oprószyć dłonie mąką i wtedy formować

  2. kurde, klei mi się do rąk. dodaje mąki i dodaje i cały czas się klei. Mam cały czas dodawać póki nie będzie ok? Co robić/ Co zrobiłam źle?

  3. Obawiam się, że nie. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiane. Zgniatane i rozciągane by wydzielić jak najwięcej glutenu. Mąki bezglutenowe się kruszą a i drożdże też kiepsko sobie w nich radzą

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *