CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 13 – ORZECHOWE TALARKI
weganon 13 grudnia 2022

DSC_0104

Mam już od kilku lat tradycję, że robię na święta, drobne ciasteczka cieszyńskie, określane również ciasteczkami świątecznymi. Nie będę już się rozpisywał o ich historii, bo pisałem o niej TU. Każdego roku staram się dodawać przynajmniej 2-3 nowe przepisy i tak będzie również w tym roku. Jestem zakochany w tradycji przygotowywania tych ciasteczek. Nie tylko na Śląsku Cieszyńskim są one popularne. Całe byłe cesarstwo Habsburgów, robiło je na Święta Bożego Narodzenia. W Czechach są znane jako cukrovi, a w Niemczech plätzchen. Również na Słowacji i Węgrzech są wypiekane takie cuda.

Dziś przedstawiam Wam przepis na orzechowe talarki. Są bardziej znane w Czechach, choć i u nas się pojawiają. Niezwykle proste w wykonaniu. Orzechy laskowe najpierw się moczy, by zmiękły, a następnie dokładnie miesza się je z ciastem kruchym. Ciasto formuje się w wałek i wkłada do zamrażarki. Następnie tnie się ostrym nożem na talarki i piecze. Idealne o smaku pieczonych orzechów. Polecam na świąteczny stół, a już niedługo kolejne ciasteczka cieszyńskie.

DSC_0087

SKŁADNIKI:

– 100 g łuskanych orzechów laskowych + 250 ml ciepłej wody
– 300 g mąki krupczatki
– 125 g wegańskiej margaryny
– 70 g cukru pudru
– 2 łyżki roślinnej gęstej śmietanki (użyłem 18% PLANTONA)

WYKONANIE:

– orzechy zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem
– margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i orzechy i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno otulać dokładnie orzechy
– zrobić wałek z ciasta o średnicy około 3-4 cm. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny
– wyjąć wałek i ostrym nożem kroić talarki o grubości około 0,5 cm
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec w 180°C, aż będą lekko rumiane. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

DSC_0105

DSC_0109

DSC_0098

12 Komentarze

  1. można, ale wtedy trzeba zwiększyć ilość mąki, co może trochę wpłynąć na strukturę

  2. Krupczatka jest najlepsza do kruchych ciast. Zwykła może być, ale ciastka będą mniej kruche

  3. Przepraszam, a czy w wersji niewegańskiej się udadzą?
    Margaryną wegańską chciałabym zastąpić masłem lub margaryną, a śmietankę – zwykłą śmietaną. Czy to się uda?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *