PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
weganon 18 stycznia 2015

Sezon dyniowy minął bezpowrotnie choć nie do końca. Jeszcze na niektórych bazarach można spotkać dynie, która bardzo dobrze przechowuje się w warunkach zimowych jest dynia piżmowa.  Jeśli chodzi o dynie to mój zdecydowany faworyt jeżeli chodzi o smak. Jest zdecydowany, lekko orzechowo – grzybowy, szybko się piecze i doskonale łączy się z innymi warzywami. Ta dynia jest faszerowana duszonymi warzywami i grzybami z kaszą kuskus.



SKŁADNIKI:


– 1 dynia piżmowa
– mieszanka warzyw mrożonych 
– garść mrożonych grzybów (u mnie opieńka miodowa)
– pół szklanki kaszy kuskus
– tymianek, oregano do smaku
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– dynie przepołowić, wydrążyć pestki i ponacinać, wstawić do piekarnika na 30 minut w 200°C
– w tym czasie zalać kuskus wrzątkiem do wysokości ok 0,5 cm ponad kaszę, pozostawić na 15 min.
– mrożone warzywa i grzyby poddusić na parze,
– wymieszać warzywa z kuskusem, doprawić ziołami i solą i pieprzem
– przełożyć nadzienie do dyni i wstawić jeszcze do piekarnika na 15 minut
– po wyjęciu posypać natką pietruszki

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *