BATONY WEGANONA :)
31 lipca 2015
Kolejne batony na blogu. Nie ma nic lepszego niż kawałek dobrej energetycznej przekąski na początek dnia. W takich słodyczach powinny znaleźć się składniki dające nam power na dzień dobry
Takimi ingrediencjami jest dobra gorzka czekolada, suszone owoce, wszelkie ziarna. Muszą zawierać węglowodany, dużo białka i trochę nienasyconych tłuszczy.
Te batony zawierają wszystkiego po trochu. Warstwa dolna, to zmiksowane na proszek pestki słonecznika, mąka kokosowa i pożywny karob. Dla związania suchych składników zastosowałem zmiksowaną czerwoną fasolę, rodzynki i rozpuszczoną czekoladę z odrobiną syropu daktylowego.
Jak dla mnie czekolady musi być dużo, dlatego znalazła się również w warstwie górnej.
Dla dodania lekkiego kwaskowego smaku na wierzchu ułożyły się suszone żurawiny, jagody goji, sezam i wiórki kokosowe.
Po jednym kawałku byłem nieźle zasłodzony i najedzony
Te batony to świetna alternatywa dla przepełnionych cukrem lub syropem glukozowo – fruktozowym oraz toną utwardzonego tłuszczu gotowców. Nie wspomnę o satysfakcji z własnego wyrobu
SKŁADNIKI:
– 1,5 szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki mąki kokosowej
– 3 łyżki karobu lub kakao
– 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– szklanka rodzynek
– syrop daktylowy lub inny dla słodkości
– szklanka suszonej żurawiny
– 3 czekolady gorzkie po 100 g
– 3 łyżki sezamu
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
WYKONANIE:
– pestki słonecznika dokładnie zmielić na proszek
– wsypać do miski i dodać mąkę i karob
– fasolę zmiksować z rodzynkami na gładko. Dodać do miski
– do garnka włożyć 2 czekolady i dodać syrop do smaku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady (masa powinna być gęsta)
– formę o wymiarach 25 x 15 wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– do garnka włożyć połamaną czekoladę i białą stałą część z puszki mleka (krem kokosowy). Podgrzewać do rozpuszczenia składników
– wylać na spód
– w misce wymieszać żurawinę, goji, sezam i wiórki
– mieszankę wysypać na wierzch na czekoladę
– formę wstawić do lodówki na kilka godzin
– kroić na batoniki
CZEKOLADA FASOLA KAKAO KREM KOKOSOWY MĄKA KOKOSOWA PIKNIK RODZYNKI SEZAM SŁONECZNIK WIÓRKI KOKOSOWE ŻURAWINA
pewnie,że można. Czasem trzeba ułatwiać sobie życie
czy można użyć fasoli z puszki?
czy można użyć fasoli z puszki?
Ile z takiej porcji wychodzi batonów?
Wspaniała propozycja. Zdrowsze słodkości
Pozdrawiam
Niezłe :-).
Bo mi się spód skojarzył ze spodem blaszki :P, a nie spodem ciasta…
w przepisie są 3 czekolady. 2 idą do spodu z fasolą a 1 z kremem kokosowym jako polewa na ten spód
Te dwie rozpuszczone czekolady to dodać do masy fasolowo-słonecznikowej?
A potem piszesz, żeby czekoladę z kokosem wylać "na spód" – a czy tam już nie jest masa fasolowa?
najlepsze słodycze… tylko u WEGANONA! 😀
te batony to zdecydowanie coś dla mnie!