PASZTET ŻÓŁTY – SŁONECZNY :)
weganon 1 sierpnia 2015

Kolejny kolor pasztetu na blogu :) Można go spokojnie nazwać słonecznym.
Każda pora roku ma do zaoferowania wiele składników do pasztetów. W porze letniej jest ich całe mnóstwo. Sezon letni kojarzy się ze słońcem dlatego padło na warzywa o kolorze żółtym.
Idealne są pierwsze dynie, cukinie, bataty, żółte papryki czy patisony.
Ja ograniczyłem się do kilku warzyw by nie przekombinować.
Składnikiem spajającym warzywa jest kasza jaglana i mielony len.
Dodatki aromatyczne, to korzeń kozieradki, który nadaje lekki smak rosołu czy maggi. Kmin rzymski i majeranek też dają wiele smaku.
Do tego pasztetu użyłem połowy dyni hokkaido. Z drugiej części polecam zrobić zupę (pojawi się niebawem na blogu gdzie dynia będzie z interesującym towarzystwem).

SKŁADNIKI:


– połowa średniej dyni hokkaido
– 1 żółta cukinia
– 1 spory batat
– 1 spora cebula 
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 łyżeczka korzenia kozieradki
– 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
– 1 spora gałązka rozmarynu
– 5 ziaren jałowca
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1 suszonego oregano
– świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– dynie, cukinie, bataty i cebule pokroić na kawałki, polać odrobiną oliwy, posypać oregano, włożyć gałązkę rozmarynu i piec około godzinę w 210 stopniach. Wystudzić
– kaszę ugotować na sypko i wystudzić
– warzywa i kaszę zmielić w maszynce lub zmiksować malakserem lub blenderem
– kozieradkę, kmin i jałowiec utrzeć na proszek w moździerzu, dodać do warzyw
– następnie dodać nasiona lnu, mieloną gałkę, majeranek, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać całość. Odstawić na pół godziny
– formę do pasztetów wysmarować cienką warstwą oleju i wysypać dowolną mąką, kaszą manną lub mielonymi orzechami
– wyłożyć masę
– piec około godziny w 190 stopniach
– wystudzić, i wstawić na kilka godzin do lodówki (lepiej się kroi)

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *