TARTA TRUFLOWA Z FIGAMI
weganon 16 września 2015

Kika dni temu miałem do przygotowania kilka tart. Każda miała być inna. Większość na cele charytatywne i jedna na babski (kobiecy) wieczór dla koleżanki. Po zrobieniu niezliczonych ilości tych wegańskich słodkości, myślałem, że stanę przed faktem braku pomysłu. Rozczaruje Was. Nic z tego. Jak się uwielbia słodycze, a szczególnie tarty, to pomysłów nie ma końca.
Przygotowanie 12 tart wymaga czasu, ale daje również pole do popisu ze składnikami i ozdabianiem.
Jedną z takich tart była ta prezentowana poniżej. Z racji mojego zamiłowania do czekolady nie mogło jej zabraknąć.
Spód jak zawsze witariański w 100%. Krem zresztą podobnie bo czekolada jest rozpuszczana w niskiej temperaturze. Z racji sezonu na świeże figi nie mogło ich zabraknąć. Te słodkie i soczyste owoce powoli wkraczają w nasze ogrody. Z roku na rok coraz częściej możemy już kupić nasze rodzime owoce.
Dla dopełnienia smaku, koloru i efektu wizualnego, tartę wzbogaciłem w orzechowe o smaku cynamonu trufle.

 

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka orzechów ziemnych
– szklanka sezamu
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– kopiasta łyżka kakao
– dowolny syrop do smaku
– dowolna konfitura do związania masy (u mnie pomarańczowa)

Na krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego wstawiona na kilka godzin do lodówki
– dowolny syrop do posłodzenia

Na trufle:
– szklanka orzechów ziemnych
– szklanka orzechów włoskich
– szklanka wiórków kokosowych
– 1 banan
– 1 łyżka kakao + do obtoczenia trufli
– dowolny syrop 3 łyżki
– świeże figi, maliny, borówki


WYKONANIE:

Spód:
– sypkie składniki zmiksować na małe okruszki
– dodać syrop i zmiksować. Sprawdzić smak (ja dodaje 3 łyżki syropu daktylowego)
– dodawać po łyżce za każdym razem miksując konfiturę, w ilości zapewniającej gliniastą strukturę masy
– powstałą masą wykleić spód i boki tarty
– wstawić formę do zamrażarki na godzinę

Krem:
– w garnku rozpuścić czekoladę z białą, stałą warstwą z puszki (krem kokosowy) oraz syropem
– wymieszać dokładnie i wylać na schłodzony spód

Trufle:
– zmiksować suche składniki na drobne okruszki
– dodać syrop i pokrojony na kawałki banana i ponownie zmiksować
– masa powinna być na tyle ścisła by swobodnie formować kulki
– formować trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao
– na krem układać owoce i trufle
– schłodzić 2-3 godziny w lodówce lub godzinę w zamrażarce
– by wyjąć tartę z formy, należy delikatnie podnieść ruchomy spód formy

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *