SKŁADNIKI:
– 0,5 litra spirytusu
– 0,5 litra wody
– 300 g nierafinowanego cukru trzcinowego (likier jest lekko słodki)
– 3 laski cynamonu
– łyżeczka goździków
– łyżka strąków kardamonu
– 3 spore pomarańcze plus skórka z 3 pomarańczy
WYKONANIE:
– pomarańcze dokładnie wyszorować
– zdjąć skórkę (usunąć maksymalnie albedo – biała część), pokroić w cienkie paski (z pomarańczy wycisnąć sok i wypić )
– włożyć do słoja, dodać cynamon, kardamon i goździki. Zalać spirytusem. Przykryć gęsto zwiniętą gazą
– odstawić na tydzień w ciepłe miejsce
– przecedzić
– z pozostałych 3 pomarańczy zetrzeć skórkę a z owoców wycisnąć sok
– zagotować wodę w garnku, dodać cukier i rozpuścić. Dodać skórkę i gotować 2-3 minuty. Wystudzić
– dodać sok pomarańczowy i przecedzony spirytus
– przelać do dużego słoja i pozostawić na 3 dni
– przecedzić przez np. filtr do kawy
– rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce
Plasterki pomarańczy i przyprawy zalewa się spirytusem i trzyma się tydzień
Ja chyba coś źle robię. Skórkę zasypałam przyprawami i odstawilam na tydzień i efekt był taki że zapleśniała. Czy to trzeba już zalać alkoholem i tak tydzień? Bo przpisu to nie wynika. Help.
A czy zamiast cukru można dodać miód już do wystudzonej wody ze skórka?
Skórkę, cynamon, Kardamon i goździki wymieszać tak na sucho i odstawić? Czy też dodać do spirytusu i odstawić?