Były czasy, kiedy robiłem po 400 słoików różnych przetworów. Owocowe i warzywne. Soki, dżemy, konfitury, marmolady, owoce pasteryzowane i w syropach. Warzywne sałatki, kiszonki, marynaty, przeciery itd. Teraz już tak nie szaleje. Ceny owoców i warzyw nie zachęcają do robienia przetworów. Co innego, kiedy ma się swoje. Jednak każdego roku staram się robić pewne nowości. Tym razem to opolskie pikle ogórkowe. Od zawsze lubiłem charakterne, octowe i kwaśne smaki, a te są właśnie takie.
Kuchnia regionalna to również przetwory. Znajdziecie ich dość sporo w każdym zakątku kraju. Wiele z nich ma ponad 100-letnią tradycję. Są oryginalne i przygotowywane z naturalnych składników. Każdego roku wygrywają przeróżne konkursy. Zawsze kupuje kilka słoików różności. Na terenie Śląska Opolskiego, popularne są ogórkowe pikle. Przygotowuje się je z już przerośniętych ogórków, które nie nadają się do kiszenia czy innych przetworów. Przygotowanie jest kilkuetapowe, ale finalny smak jest obłędny. W oryginalnym przepisie używa się octu spirytusowego, którego ja nie stosuje w kuchni, ale nie zamieniajcie go na inny. Tu pasuje idealnie. Prócz ogórków, dodaje się również marchewkę i cebulkę. One też smakują wybornie.
SKŁADNIKI:
– 3 kg wyrośniętych ogórków
– 100 g soli
– 1 spora marchewka
– 1 spora cebula
– kilka gałązek kopru
– 1 łyżka nasion gorczycy
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 5 liści laurowych
zalewa: 1,5 litra wody, 200 ml octu 10%, 8 łyżek cukru, 1 łyżka soli
WYKONANIE:
– ogórki obrać, przepołowić wzdłuż i łyżeczką usunąć gniazda nasienne (możecie je użyć do lemoniady z miętą)
– ogórki pokroić na sporą kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić na 12 godzin
– ogórki przełożyć na sito, przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić. Odstawić na 5 godzin
– do wyparzonych słoików układać warstwami, ogórki, cienkie plasterki cebuli i marchewki, ziarna gorczycy, ziela i liście
– do garnka wlać wszystkie składniki zalewy i dokładnie wymieszać, aż rozpuści się sól i cukier. Wlać do słoików w ilości zakrywającej składniki
– Słoiki zakręcić i pasteryzować 10 minut od czasu aż zawrze woda