RYBNICKIE CIASTKA ORZECHOWE
weganon 4 sierpnia 2023

DSC_0022

Już kiedyś Wam opowiadałem, że na Śląsku Cieszyńskim wypiekane są ogromne ilości małych ciasteczek świątecznych. Na blogu i w mojej książce „Roślinna kuchnia regionalna”, jest ich spora ilość. W ogóle Śląsk Górny i Opolski, to zagłębie ciasteczkowe. Żadne województwo nie ma tylu rodzajów małych łakoci, co te dwa. Powszechne są ciastka na bazie orzechów włoskich i laskowych. Te Beskidu Śląskiego są z mielonych orzechów, które miesza się z niewielką ilością mąki. W powiecie rybnickim, wypiekane są inne. Orzechy włoskie są grubo siekane, a nie mielone. Nieprawdopodobnie kruche i maślane z mocnym aromatem orzechowym. Miałem przyjemność ich próbowania na konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów dla województwa śląskiego w 2019 roku. Wtedy zdobyły nagrodę, a w tym roku powalczą o najważniejsze odznaczenie tego konkursu, czyli Perłę. Będę trzymał mocno kciuki, bo są przepyszne. Receptura na ciastka ma ponad 65 lat i do dziś są wypiekane przez panie z KGW i piekarnie chociażby w Jaworznie. Przybierają przeróżne kształty, ale najczęściej są okrągłe z połówką orzecha na środku lub w formie rogalików. Ciastka wypiekane są z okazji wesel, świąt i innych uroczystości rodzinnych. Kolejne w kolekcji regionalne ciacha 😊

DSC_0046

SKŁADNIKI:

– 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
– 400 g mąki pszennej tortowej
– 250 g wegańskiej margaryny
– 150 g cukru pudru
– 25 g cukru waniliowego

WYKONANIE:

– orzechy wymieszać z mąką
– margarynę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z orzechami i szybko zagnieść jednolite ciasto
– Podzielić na 4-5 części i utoczyć z nich wałeczki grubości kciuka
– wstawić na około godzinę do lodówki
– wałeczki pokroić jak na kopytka. Formować z tych kawałków rogaliki lub okrągłe ciasteczka (można na środek wcisnąć połówkę orzecha włoskiego)
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
– piec około 10-12 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

DSC_0035

DSC_0037

DSC_0029

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *