ZAPIEKANKA Z BATATAMI
12 marca 2016
Zapiekanki są idealne o każdej porze roku. W zależności jakie, mamy sezonowe warzywa takie zapiekamy. Idealne są warzywa korzeniowe i strączki. Zachowują swoją strukturę i w formie pieczonej są niezwykle smaczne.
Konfiguracje mogą być przeróżne. Zwyczajne ziemniaki lub bataty. Soczewica lub fasola. Kasza gryczana lub jaglana. Do smaku suszone pomidory, grzyby.
Obowiązkowo aromatyczne przyprawy. To one często decydują o całości smaku zapiekanki. Każda zapiekanka posiada na swoim wierzchu sos. Ja najczęściej stosuję wegański beszamel. Już był prezentowany kilka razy na blogu.
Można też użyć wegańskich serów typu Violife lub przygotować samemu chociażby z tego przepisu.
SKŁADNIKI:
– 2 duże bataty
– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– 0,5 kg pieczarek
– 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
– kopiasta łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
– 2 spore cebule
– łyżka oregano
– łyżeczka curry
– łyżeczka tymianku
– łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– sos beszamelowy wg tego przepisu
WYKONANIE
– bataty obrać i pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Ułożyć na papierze do pieczenia (u mnie wyszły 2 duże blachy). Piec około 30 minut w 200 stopniach (jak będą miękkie). Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić
– cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Dodać pół łyżeczki soli. Dusić na niewielkiej ilości wody do miękkości i odparować maksymalnie powstały płyn. Wystudzić
– grzyby, soczewicę i cebule przenieść do garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki. Podgrzewać aż odparuje sporo wody z przecieru (masa będzie gęsta). Wystudzić i zmiksować na pastę (niezbyt dokładnie). Doprawić solą i pieprzem
– na dno naczynia do zapiekania ułożyć bataty, następnie trochę masy i znów bataty. Postępować tak do wyczerpania składników
– na wierzchu ułożyć sos beszamelowy. Piec około pół godziny w 190 stopniach
Przepis zaktualizowany i link odnosi do sosu. Niestety miałem małą awarię serwera i część linków uległa awarii. Podam jeszcze tu link do beszamelu
https://weganon.pl/pieczona-cykoria-pod-weganski/
Ten sos to był jeden z najlepszych sosów, ale link do przepisu już nie działa. Jest opcja udostępnić go osobno?
WSPANIAŁA
Przepyszna ! Moja rodzinka uwielbia
Super pomysł
Zapiekanka wyszła przeeepyszna! Lekko zmodyfikowana, bo do plastrów batatów dodałam plastry grillowanej cukinii, a zamiast soczewicy użyłam kaszy bulgur. Połączenie idealne!
Najlepiej do sosu. Nadają serowego posmaku
Ktoś w komentarzach pisze o płatkach drożdżowych – w którym momencie powinno się je dodać jeśli w ogóle dawać?
Jest w przepisie, jako pozostałe składniki
Co z sosem pomidorowym?
Smacznego
Przepyszna zapiekanka, takiego smaku szukałam od dawna
Nie mam pojęcia. Nie jestem dietetykiem
Ile ona może mieć kcal w 100 g?
REWELACJA! Pyszna, idealna do pracy, takiej zapiekanki szukałam. Z pewnością zagości na stałe w moim menu
Przepyszna zapiekanka! Dodałam jeszcze zielony groszek i marchewkę. Z pewnością jeszcze ja zrobie:)))
Każdy ma inny smak. Proszę poczytać komentarze innych. A przepis na pestki to pierwsze słyszę
To wyszło tak niedobre, że moja żona wywaliła od razu zawartość talerza do śmietnika. Ja zjadłem, chociaż przyznam, że gdyby nie dodatkowa surówka i pieczone pestki dyni według Waszego przepisu, nie dałoby się tego przełknąć…. A wyszło tego tak dużo, że będę musiał to jeść jeszcze dzisiaj, plan jest taki, żeby zebrać ten beszamel, a dać mozarellę i jeszcze doprawić, może pomoże…
Zrobiłam dziś. PYCHA! Nie miałam papryki wędzonej ale za to dodałam kmin rzymski
Smacznego
Zrobiłem i jest mega. Nie znalazłem tylko płatków nieaktywnych drożdży 😉 ale i bez tego wyszło super. Bez miksowania
nie
czy koniecznie trzeba miksować?
Pycha!!!! takie dobre, za to co mi sie do formy nie zmiescilo, zaczelam zjadac z chlebkiem – zamin reszta sie upiekla!!!! dzieki wielkie za ten przepis 😀
Wyszło bardzo dobre nawet bez pieczarek. Rodzinie również smakowało.
Wyszło bardzo d
Od dawna planowałam zrobić tę zapiekankę, no i w końcu się zebrałam. Pycha! 😀
nie ma potrzeby. Całość jest wystarczająco słona
Czy bataty należy, w którymś momencie posolić?
pominąć je. Ja wtedy dodaję szklankę zielonych oliwek
a jeśli nie lubi się pieczarek ( grzybów ) co zamiast tego dodać?
Smacznego i pozdrawiam
Wczoraj robiłam, wyszła przepysznie !!! Na pewno będzie to jeden z moich stałych posiłków obiadowych Pozdrawiam
Wczoraj robiłam, wyszła przepysznie !!! Na pewno będzie to jeden z moich stałych posiłków obiadowych Pozdrawiam
Wspaniała potrawa! Zrobię na 100% Uwielbiam takie dania!
Jeeeeju, jak wspaniale to wygląda. Chyba uczynię tę zapiekankę głównym daniem świątecznym.
Ile wyszło Ci porcji ?
prościej i smaczniej się już chyba nie da! nie mogę nie spróbować, bo uwielbiam te składniki