PIERNIKOWY BUDYŃ DYNIOWO-ORZECHOWY
weganon 15 listopada 2018

DSC_0044

Jak zrobić szybki, smaczny, zdrowy i łatwy deser? Wymieszać w garnku kilka składników, podgrzać, przelać do słoiczków lub miski i gotowe. Kilka dodatków smakowych, na ciepło lub na zimno. Na II śniadanie lub podwieczorek. Małe szaleństwo w kilka chwil :)

O jakim deserze mowa? Zwyczajny, niezwyczajny budyń. Dynia, masło orzechowe, przyprawa piernikowa, mleko roślinne, sok z cytryny. Jak dodatki jabłka, żurawina i orzechy. To nie może nie smakować. Budyń ma aksamitną strukturę. Dzięki masłu orzechowemu (użyłem solony karmel od ORZECHOWNI), jest lekko słodki. Można go dosłodzić dowolnym syropem. Lubię tez polane gęstym musem owocowym lub z dodatkiem soczystych owoców.

DSC_0002

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 szklanka musu z dyni Hokkaido
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO solony karmel)
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ewentualnie dowolny syrop do smaku
– sok z cytryny do smaku
– dodatki: dowolne owoce, orzechy

WYKONANIE:

– do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać mus dyniowy, masło orzechowe, przyprawę piernikową i sok z cytryny do smaku. Podgrzać do wrzenia
– mąkę wymieszać z ½ szklanki mleka i wlać do gorącej mieszaniny. Wymieszać i gotować około pół minuty. Doprawić do smaku dowolnym syropem
– dodać dowolne owoce, orzechy. Jeść na ciepło lub na zimno
– przechowywać w lodówce do 3 dni

DSC_0052

DSC_0046

DSC_0051

6 Komentarze

  1. Super pomysł na połączenie dyni i masła orzechowego bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę, masz baaardzo dużo ciekawych przepisów, już wiele z nich wylądowało na mojej liście „do ugotowania” Dzięki!

  2. Prosty ale smaczny deser
    Ja przygotowuje go podobnie, tylko zamiast maki ziemniaczanej moim skrobiowym zamiennikiem jest tapioka (lub skrobia kukurydziana) polaczona z maką kokosową (ewentualnie z kanaryjskim ”gofio” -podprazona maka kukurydziana). Ta kukurydziana wersje smakuje wybornie gdy przygotowuje budyn na mleku ryzowym lub kukurydzianym wlasnie.

    W zaleznosci od nastroju dodaje karob gdy mam ochote na czekoladowa wersje budyniu czy pastę kokosową gdy mam ”dzień kokosowy”. U mnie tez tradycyjnie kardamon i swiezy imbir od ktorych jestem uzalezniona ( stosuje je w wytrawnych potrawach , herbacie czy tez w przeroznych kaszkach przygotowywanych ”na słodko” )
    .
    Mozliwosci sa nieograniczone, dynia plus dodatki to baza wielu przepysznych deserow weganskich (i nie tylko), o czym na pewno doskonale Pan wie :)

    ps. Swietny blog, pozdrawiam serdecznie

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *