Lubicie pieczone ziemniaki? 9/10 powie, że tak a 1/10 i tak skłamie A tak serio to uwielbiam ziemniaki w każdej formie. Pieczone, smażone, gotowane. Placki, puree, pyzy, kluski śląskie itd. To często niedoceniane warzywo i traktowane po macoszemu. Gotowane i tłuczone. Na tym kończymy działania. A można tak wiele z nich przygotować.
W kwestii pieczonych ziemniaków, przerabiałem wiele form. W całości, jako frytki, znienawidzone od jakiegoś hasselback. Obtoczone ziołami i przyprawami. Moim ostatnim odkryciem są talarki. Niezbyt cienkie, by się nie przypaliły. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Idealne na ciepło i zimno.
A coś do nich? Pyszny sos. Majonezowy, czosnkowy, koperkowy i szczypiorkowy. Do maczania talarków. Można zagryzać małosolnymi lub pokrojonymi pomidorami. Jednym słowem, pycha przekąska
SKŁADNIKI:
– około 10 średnich ziemniaków
– 3-4 łyżki bezsmakowego oleju
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– spora szczypta soli i pieprzu
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka cząbru
– drobno posiekane igły ze średniej gałązki rozmarynu
Na sos:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 płaska łyżeczka soli kala namak
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– mały pęczek koperku
– mały pęczek szczypiorku
– 3 ząbki czosnku
WYKONANIE:
Sos:
– do blendera kielichowego (najlepiej) wlać mleko, olej, ocet, wsypać sól i dodać czosnek. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach (postanie gesty majonez)
– dodać posiekany koperek i szczypior. Wstawić do lodówki
Ziemniaki:
– standardową blachę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia
– ziemniaki umyć i pokroić w talarki o grubości około 0,5 cm. Wysuszyć ręcznikiem papierowym
– olej wymieszać z przyprawami i ziołami. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać dłońmi
– układać talarki jedną warstwą obok siebie
– piec około 40 minut w 190°C aż będą rumiane. środkowa półka, góra/dół
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci – te talarki wyglądają obłędnie.
Dzięki za informację
Niestety nie da się zastąpić, gdyż mleko sojowe zawiera lecytynę, która emulguje tłuszcz
Witam, czym mogę zastąpić mleko sojowe?
Do 3 dni w lodówce
Ten sos! jak długo można go przechowywać?
Zdecydowanie tak
Pierwszy raz mam wszystkie składniki na danie, czy to wystarczający powód, żeby zrobić te ziemniaki na obiad? Bo wyglądają genialnie!
Smacznego
Wyszły przepysznie:))) zachwycająco przepysznie:)))
Pozdrawiam:)
Wyśmienite a małosolne idealnie pasują
…dzisiaj pizza z brokułami a już jutro te talarki zrobię, bo wyglądają kusząco!! Wraz z takim sosem to już wogóle:)))
Pozdrawiam ciepło:)