Na ostatnich warsztatach robiliśmy klasyczne ziemniaczane knedle ze śliwkami. Dziewczyny dzielnie wykonały całą michę okrągłych frykasów z aromatycznym sosem. Postanowiłem przepis trochę zmodyfikować.
Do ziemniaków dodałem musu z pieczonej dyni. Dla koloru. Miałem pewne obawy, co do konsystencji ciasta. Jednak udało się. Wyszło takie jak powinno.
Kilka zasad, co do ciasto to przede wszystkim nie wyrabiamy długo. Masa ziemniaczana ma to do siebie, że im dłużej wyrabiana tym staje się rzadsza. Przez to dodajemy więcej mąki i knedle są twarde. Pamiętajcie o tym.
Sos wykonany z mleka kokosowego z syropem klonowym i cynamonem. Idealnie pasuje do śliwek. Owoce powinny być niezbyt duże i co ważne nie twarde jak kamień.
SKŁADNIKI:
Na knedle:
– 1 kilogram ziemniaków po obraniu
– 4 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 1 szklanka i 1 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
– ½ łyżeczki soli
– około 1 kg małych węgierek
Na sos:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Knedle:
– ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i najlepiej pozostawić do następnego dnia. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Można też przepuścić przez maszynkę do mielenia
– dodać mus dyniowy, maki i sól. Szybko wymieszać i zagnieść ciasto. W zależności, jakiej gęstości jest mus możliwe, że będzie trzeba dodać więcej mąki
– na blat wysypać trochę mąki. Wziąć trochę masy i utoczyć wałek. Pokroić na kilka kawałków
– oprószyć ręce mąką, uformować kulkę i spłaszczyć. Ułożyć śliwkę i zalepić dokładnie. Knedle układać na oprószonym mąką blacie
– gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia
Sos:
– całą zawartość puszki wymieszać z syropem i cynamonem i polać knedle. Można dodać drobno posiekane listki mięty
polecam ryżową
Czy może być mąka gryczana lub inna bezglutenowa?
Tak. Tylko taka maksymalnie do 1500
A moze byc maka pszenna pelnoziarnista ??
Wspaniała, autorska odsłona tradycyjnych knedli! Zjadłabym takie z przyjemnością :-).
Ale super. Dwie rzeczy, które uwielbiam, czyli śliwki i dynie. 😀
Dodaj przepis do akcji 😉 http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/ Inne dyniowe też możesz pododawać, nie ma limitu. Chcę zebrać wszystkie super przepisy.